TG Kultura/Zabava

FOTO : KULTUROCID NA DUVANJSKOM PODRUČJU-JOŠ JEDAN U NIZU!

Još jedan u nizu kulturocida kojega je prouzročila svima nam “draga” Elektroprivreda. Osim što su eksperti za uništavanje prirodnih ljepota, dokazali su da im nije strano uništavanje kulturno-povijesnog naslijeđa.

Novi incident dogodio se na probijanju pristupne ceste za vjetropark Mesihovina, na Privali (na prijevoju iz Buškog blata u Duvanjsko polje) gdje su mirno ležala dva biljega (stećka). Ništa neće ovu gospodu spriječiti da gazi stoljetnu tradiciju nekropole, pokazali su to svojim mašnama, kojima su uništili grob (prema predaji) Stojana Jankovića i još jednog neznanog junaka , vjerojatno iz istog vremena (kasni srednji vijek).

Dva biljega (stećka) koja su bila velikih gabarita maknuta su sa prvobitnih mjesta počivališta, te su uništena radom “majstora” i njihove mašinerije. Pitamo se do kada će kulturna baština na ovom djelu svijeta postati ne samo sredstvo za “izvlačenje” novca iz EU fondova, nego ponos koji će se štititi i ostaviti budućim generacijama? Kada će se početi na ovakvim mjestima obavljati neophodna arheološka zaštitna istraživanja(kao u svim zemljama EU-a, kojoj ova dejtonska tvorevina teži)? Iako će nam ta ista “draga” Elektroprivreda poslati priopćenje da imaju svu potrebnu dokumentaciju, koju su najvjervatnije primili od podložnih im “teletara” (službenici koji izdaju dokumentaciju za porciju teletine u obližnjim restoranima). Ti isti službenici u konačnici doprinose brisanju naše povijesti, a kako stvai stoje, jednom od najvažnijih čimbenika ove kulturocidne “države u državi”, zvane Elektroprivreda.

Iako ta institucija u svojim redovima ima samoprozvane arheologe i kulturnjake koji dva kamena u prirodi proglašavanju megalitima helenističkog perioda, traže vanzemaljce i tko zna kakve još babaroge, ne vide da njihova institucija provodi devastaciju pravog kulturno-povijesnog naslijeđa. Senzacionalističke teme ostavite djeci, a ukažite svojim poslodavcima barem na potrebu zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa.

 FOTO GALERIJA

Busamo se u prsa i hvalimo slavnom povijesti, ali kada nam se ta ista slavna povijest ruši, ostajmo slijepi, gluhi i nijemi. Još samo na kraju pitanje: bi li firma koja provodi radove na izgradnji pristupnih cesta koje uništavaju našu povijesnu baštinu, taj isti kulturocid počinila u zemlji gdje im je sjedište? Nestrpljivo očekujemo odgovor njihova nadležnoga ministarstva.

www.tomislavnews.com / Tekst i foto : Vlado Mihojević, student arheologije