TG Zanimljivosti

FOTO : LIJEPO IH VIDJETI na livadama ispod Vedašića – Tomislavgrad!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Jutros su se dvije rode šetale i igrale na livadama  ispod duvanjskog sela Vedašića, lijepo ih vidjeti, čak i na fotografijama.

Rode (Ciconiidae), porodica ptica iz reda rodarica (Ciconiiformes), dugih nogu i vrata, duga, ravna i široka kljuna. Lete ispružena vrata, za razliku od čaplji.Žive na svim kontinentima u šumovitim, ravnim krajevima bogatima vodom. Sjeverne su vrste selice i prilikom seobe prelaze velike udaljenosti, a južne vrste prelijeću manje udaljenosti. Hrane se ribama, žabama i malim životinjama. Mladunci su čučavci. Bijela roda (Ciconia ciconia) ima bijelo perje, crna krila te crveni kljun i noge. Raspon krila joj je do 2,25 m. Živi na ravnicama uz rijeke, često savija gnijezdo po dimnjacima i krovovima. Hrani se ponajviše žabama, guštericama i kukcima. Zimi se u velikim jatima seli u tropske krajeve Afrike, a u proljeće se vraća, obično u isto gnijezdo. Raširena je u Europi i Aziji.

A jutros smo snimili ove dvije rode ispod duvanjskog sela Vedašića, , možda rodu i rodana, ali lijepo ih je vidjeti, još ako je istina da su simbol proljeća, obnavljanja prirode, rađanja, novog života…tada još ljepše!

www.tomislavnews.com