TG Zanimljivosti

FOTO : LIJEPO JE ZNATI I UZGAJATI Vatreni trn – grm za sva godišnja doba, a posebno lijep u jesen i zimi

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

I u duvanjskom kraju odnedavno nije rijetko vidjeti ovaj ukrasni grm u vrtovima i dvorištima, a i na grobljima. Posebno je lijep i zanimljiv zimi kada ispod snijega vire crvene bobice.

Vatreni trn (Pyracantha coccinea) je posebno zanimljiv grm u jesensko-zimskom razdoblju kada stvara izuzetno dekorativne plodove u žutoj, narančastoj ili koraljno-crvenoj boji.

Omogućuje unošenje boje i razigranosti u dijelove vrta koji su tijekom zime zbog mirovanja vegetacije postali neugledni. Plodovi ovog grma se često zadržavaju na biljci sve do početka proljeća. Cvatnja započinje u svibnju. Cvjetovi su također vrlo dekorativni, sitni su i skupljeni u cvatove bijele boje. Iz cvjetova se razvijaju sitni plodovi koji su u početku zelene boje te krajem ljeta, ovisno o varijetetu poprimaju konačnu boju.
Osim prekrasnih plodova, biljku karakteriziraju i izuzetno trnovite bodlje – otud i naziv vatreni trn. Zbog navedenih trnovitih grana biljku je poželjno saditi u manje prohodnim dijelovima vrta. Ukoliko se primjenjuje kao živica, tada odvraća ulazak različitih životinja, poput mačaka u naš vrt ili okućnicu jer je u potpunosti neprohodna.

Biljka nije posebno zahtjevna u pogledu vrste tla. Pogoduju joj sunčani položaji, a podnosi i blagu sjenu. Dobro je aklimatizirana na ljetno sušno razdoblje kao i na niske zimske temperature.

Ukoliko želite u svoj vrt privući ptice, ovaj grm je pravi izbor za vas budući da većina ptica obožava plodove vatrenog trna, piše dubrovniknet.hr

www.tomislavnews.com/Foto: vatreni trn na Bobari-Tomislavgrad