tomislavnews.com

FOTO: MINISTAR VEP RH, Gordan Grlić Radman, na konferenciji u Neumu: “Potrebno osigurati legitimnu političku zastupljenost konstitutivnih naroda i svih njezinih građana”

Danas je u Neumu održana međunarodna konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.
Na panelu pod naslovom “Kako prevladati postkonfliktni karakter BiH društva integracijom u EU i NATO?” istaknuo sam da je potrebno osigurati legitimnu političku zastupljenost konstitutivnih naroda i svih njenih građana, a članstva u EU i NATO-u nisu sama sebi svrha, već je sam put do ostvarivanja članstva alat prema transformaciji i razvoju – što uključuje temeljne demokratske i ekonomske reforme usklađene s europskim vrijednostima.


Bosna i Hercegovina i svi njezini konstitutivni narodi i građani imaju potporu Republike Hrvatske na putu prema Europskoj uniji i snažnijoj suradnji s NATO savezom. Kao jedini susjed koji je član Europske unije, Hrvatska je najveći zagovornik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu. Znajući jako dobro što bi nastavak tog puta značilo za zemlju koja je toliko pretrpjela, želimo da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU. Također, jače veze s NATO-om učinit će Bosnu i Hercegovinu, a time i cijelu regiju, sigurnijom i stabilnijom.
Ključ nastavka europskog puta je u što skorijoj reformi Izbornog zakona i osiguravanju legitimnosti izabranih predstavnika u BiH te otklanjanju diskriminacija u izbornom procesu – u skladu s europskim vrijednostima, napisao je Gorda Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na svom FB profilu.

www.tomislavnews.com