tomislavnews.com

FOTO: NA MISI UOČNICI Maloj Gospi u Rami na Šćitu okupili se brojni vjernici i hodočasnici




Danas su mnogi vjernici hodočastili na Misu uočnicu na Šćit u Ramu, gdje se po tradiciji okupi veliki broj hodočasnika iz susjednih župa, općina, posebice iz duvanjskih, kupreških i livanjskih.
Ozračje ispred prekrasne i znamenite crkve na Šćitu, u vedroj ljetnoj večeri bilo je uistinu blagdansko, a uz koncelebraciju svećenika, Misu uočnicu u časti spomena rođenja Blažene Djevice Marije, predslavio je i propovijedao fra Zdravko Dadić definitor Provincije Bosne Srebrene i gvardijan u Sesvetskoj Sopnici.

U nadahnutoj propovijedi fra Zdravko je govorio o važnosti očuvanja kršćanskih vrjednota u ovome svijetu gdje se te vrijednosti ne cijene mnogo, o čuvanju života od začeća do smrti.
“Posebno bih istaknuo vrijednost kršćanskog braka koji treba biti svetinja i za ženu i za muža te ga kao takvog, dakle kao svetinju, očuvati i njegovati. I ne treba se bojati života ni rađanja djece, treba svoj život predati u Božje ruke i kako je rekla naša draga Gospa Neka bude volja tvoja”, istaknuo je fra Zdravko i dodao kako treba u ovome svijetu punom nepravde biti strpljiv i nositi svoj križ, jer nema čovjeka bez križa.


“Mi ljudi moramo opraštati jedni drugima, ne suditi pa nam neće biti suđeno! Molimo dragu Gospu da nam podari milost, da u nama jasnije zrcali kršćanski život i milosrđe, pa će nam lakše biti nositi svoj križ”, rekao je, među inim, u misnoj propovijedi fra Zdravko, uz prispodobu o čovjeku koji je visio na konopcu samo metar iznad zemlje, bila je magla, ali nije povjerovao Gospodinu da prereže konopac i spasi se!
Nadahnuto propovijed fra Zdravko je završio riječima da nema mira ni radosti ako je čovjek ne želi dati, ako to ne dijeli s drugim ljudima.


Nakon misnog slavlja vjernici su još dugo ostali ispred crkve i na Šćitu gdje je uistinu bilo prekrasno.


Mi smo zabilježili jedan zanimljiv susret: Fra Zdravko Dadić susreo se s dr. Vladom Tabakom iz Tomislavgrada, koji je teške ratne 1993. godine, u Ratnoj bolnici u Novoj Biloj fra Zdravku operirao natkoljenicu koja mu je bila prostrijeljena. Fra Zdravko i dr. Tabak kratko su oživjeli sjećanje na te teške dane uz poruku: “Nikada se i nikome ne ponovilo!”

www.tomislavnews.com/ Foto: Anto Tabak