Bosna i HercegovinaHrvatskaTG Gospodarstvo

FOTO/Most Hercegovina: Autocesta u BiH povezana s hrvatskom Dalmatinom

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Spektakularnim vatrometom službeno je otvoren most Hercegovina. Vrpcu je presjekla federalna ministrica prometa i komunikacija Adrijana Katić.

– Znamo da se radi o vrlo zahtjevnom i složenom projektu, najzahtjevnijem trenutno na koridoru 5C, jednom od najvećih mostova u regiji. Zbog tog je značaj ovog današnjeg događaja višestruk, između ostalog to je jedan razvojni korak, rekla je Katić.

Otvorena je poddionica Počitelj-Zvirovići duga 11,7 kilometara. Sam most nad Neretvom dug je 980 metara.

– Ovaj most uz svu svoju ljepotu ima jedinstvenu svrhu – predstavlja ključnu točku na putu koji spaja ne samo jug i sjever Bosne i Hercegovine nego i koridor prema Europskoj uniji kroz prostor Republike Hrvatske omogućivši prometnu povezanost koja će osigurati višestruki razvoj ekonomije i gospodarstva, istaknula je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Sa svečane ceremonije otvaranja mosta Hercegovina u Počitelju u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestio je novinar HRT-a Ilko Barbarić.

– Riječ je o impresivnom građevinskom projektu, mostu dugom 980 metara, visokom 100 metara, sa šest potpornih stupova koji premošćuju kanjon rijeke Neretve, rekao je Barbarić.

Naglasio je da je most dio koridora 5c od Počitelja prema Zvirovićima, a nastavlja prema Dalmatini.

– Ovo je značajan događaj za Hercegovinu koja je u svojevrsnom turističkom zamahu. Spomenimo samo turističke destinacije koje su procvjetale: Mostar, Međugorje, Neum i Ljubuški, kazao je.

Dodao je kako su uz premijera Andreja Plenkovića, svečanosti nazočili svi visoki dužnosnici u BiH.
Svečano je otvoren impozantni most “Hercegovina”, na autocesti 5C nedaleko od Čapljine. Novih 11,7 kilometara autoceste u čijem je sastavu i most koji se nadvija nad Neretvom kod mjesta Počitelja – dio je autoceste na paneuropskom koridoru 5C, a spaja se na hrvatsku autocestu A1 s odvojkom za Luku Ploče. Time su dvije zemlje dodatno povezane. Ceremoniji otvaranja nazočio je i premijer Andrej Plenković, koji je u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.
Dvodnevni posjet premijera Plenkovića BiH

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Bosni i Hercegovini. Danas je boravio u Sarajevu gdje je održao niz sastanaka s predstavnicima vlasti. Ključna tema je podrška Hrvatske BiH na međunarodnom planu.

Predsjednik Plenković prijepodne se u Sarajevu sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te predstavnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Premijer je poručio da hrvatski prioriteti u odnosima s Bosnom i Hercegovinom ostaju nepromijenjeni, a to su očuvanje stabilnosti zemlje, potpora na njezinu putu prema Europskoj uniji i zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Premijer Plenković izabrao je BiH za prvi inozemni radni posjet u trećem mandatu svoje Vlade.
– Uz sve ono što Hrvatska čini u podršci BiH na njenom europskom putu, novost će biti i povjerenstvo u kojem će biti hrvatski stručnjaci koji će svojim kolegama iz BiH, pomoći sa svojim znanjem i iskustvom u pregovaračkom procesu, rekla je prilikom javljanja iz Sarajeva novinarka HRT-a Tamara Marković.

Kako je naglasila, zemlja još uvijek čeka dobivanje pregovaračkog okvira, a novi rok koji se spominje je ova jesen.

– Čelnici se nadaju kako će to doći što prije i da su za to važne reforme. Reforme ovdje koče unuarnji politički procesi, a najbolji primjer je bio ovog ljeta kada nije podržana reformska agenda zbog čega je sada upitno hoće li BiH imati pristup prvoj tranši od 70 milijuna eura koji je EK namijenila za zemlje zapadnog Balkana, kazala je.

Dodala je kako je premijer optimističan i misli da će se uspjeti postići neki dogovor.

Premijer je naglasio i da je potrebna promjena izbornog zakona u BiH.
Ključna tema – podrška Hrvatske BiH na europskom putu

Posjet je počeo u Sarajevu gdje se susreo s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Bojanom Krišto. U podnevni Dnevnik HTV-a javila se novinarka Tamara Marković te je rekla da je ključna tema razgovora podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Upravo o tome će danas premijer Plenković razgovarati s predsjedateljicom Krišto, ali i s predstavnicima Doma naroda i Zastupničkog doma.

BiH još uvijek nije dobila pregovarački okvir koji je nužan za daljnji nastavak njezinog europskog puta.
– Rok koji se spominjao je bio lipanj, sada se pak govori o jeseni, a za to će biti potrebno provesti i niz reformi, kazala je novinarka.

Politika je ovdje u BIH posljednjih dana glavna tema, ali ne ona europska već lokalna. U petak kreće službena kampanja za lokalne izbore koji će se održati 6. listopada i o tome je danas, također, premijer Plenković razgovarao na Sjednici predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

– Ovo je inače prvi službeni posjet u trećem mandatu nove Vlade i razgovarat će se ponovno i o važnosti izmjena izbornog zakona, dodala je.

Premijer Plenković će danas u 19 sati otvoriti Most Hercegovina na dionici Počitelj-Zvirovići.

– Riječ je o važnom projektu, drugom najvećom projektu nakon gradnje Pelješkog mosta i taj će most spajati jug zemlje s hrvatskom autocestom A1, što će na neki način biti i spajanje BiH, to jest prometno povezivanje s Europskom Unijom, rekla je novinarka.
Plenkovića u BiH prate ministri vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i Zvonko Milas, državni tajnik i voditelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Članovi hrvatskog izaslanstva u Mostaru će u četvrtak posjetiti javne ustanove čiji rad sufinancira Hrvatska sredstvima iz proračuna i razgovarati s lokalnim dužnosnicima.

Uoči dolaska u BiH Plenković je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista” kazao kako u tu zemlju dolazi kao prijatelj koji kani jačati već dobre odnose te je istaknuo nužnost provedbe reformi koje bi BiH približile članstvu u Europskoj uniji.

– Važno je u periodu nakon lokalnih izbora (u listopadu) ubrzati reformske procese, graditi skladne odnose između triju konstitutivnih naroda i jačati politički dijalog među političkim strankama, kazao je uz ostalo Plenković, objava je HRT 1.

www.tomislavnews.com