TG Gospodarstvo

FOTO : NA FARMI MATIĆ odlaže od bleke ovaca i janjčića, prekrasne idilične slike!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Farma Matić nalazi se u Ogojim, između duvanjskih sela Kongore i Borcana, pod Libom, 20-tak metara udaljena je od glavnog puta. O Farmi na početku nove, 2020. godine razgovarali smo s Vjekom Matićem, sinom Mare i Miroslava Matića, nekadašnjih djelatnika banke u Tomislavgradu, a već 20-tak godina imaju Farmu ovaca Matić.
Očekivali smo kako na ovako razmjerno lijepom vremenu iako je zima, ovce budu na polju, u paši, ali smo ih zatekli u štali, koja sva odzvanja od blejanja ovaca i malenih janjaca. Idilična i prekrasna slika malenih šarinčića koji veselo trčkaraju prostranom štalom.

-Ovce ne puštamo  na pašu, napripravili smo dovoljno sijena i žita pa im polažemo ispred štale kad nije veliki snijeg i nevrijeme. Za razliku od prošle zima, ova je baš topla, ugodna, a vrijeme je kada se ovce janje, pa im je toplije u štali- kaže nam Vjeko Matić, koji je mlad i vrijedan i brine se o ovcama, o Farmi.

Nekada su se ovce u duvanjskom kraju  janjile u proljeće, oko Uskrsa, a sada nema pravila, ali uglavnom se janje zimi, tako da do Uskrsa ima već mlade janjetine.

-Mi trenutačno imamo oko 380 ovaca, a očekujemo da će ih se ojanjiti oko 300. Do sada se ojanjilo pedesetak ovaca, od toga se 15 obliznilo, pa će, ako Bog da mlade janjetine biti za Uskrs-kaže Vjeko.

Što proizvodite, pravite na Farmi, pitamo Vjeku.

-Ovdje pravimo, proizvodimo sve što se može proizvesti od ovaca. Pravimo tri vrste ovčjeg sira, među kojima i ono iz mišine, suho ovčje meso koje je jako traženo (suha bravetina), kobasice od ovčjeg mesa, ovčju vareniku, koja je pravi specijalitet. A od svibnja do kolovoza predajemo mlijeko Mljekari “Puđa” iz Livna. U zadnjih nekoliko godina prodamo i vunu i janjeće kožice- odgovara Vjeko.

Imate li problema s tržištem, s prodajom proizvoda s Farme?

-Sve što proizvedemo odmah prodamo, ustvari kupci već unaprijed naruče naše proizvode koji su pravi, domaći i jako traženi, tako da nam je tržište najmanji problem-kaže Vjeko i dodaje kako su svoje proizvode izlagali i na ovogodišnjem Božićnom sajmu u Tomislavgradu.

Želimo Frami Matić, odnosno OPG “Matić” sretnu, berićetnu i uspješnu ovu godinu, lijepo je vidjeti ove idilične fotografije, neke su svježe, a neke arhivske. Ljepše je gledati fotografije i posjetiti Farmu Matić, nego raditi na Farmi, jer posla ima pune ruke cijela obitelj i po cijeli dan, a počesto i po noći treba “povirivat” u štalu, koju čuva nekoliko duvanjskih tornjaka.

www.tomislavnews.com/lj./Foto: OPG “Matić”