tomislavnews.com

FOTO NAJAVA: “Dođi da vidiš…”, Hercegovačka noć u Frankfurtu, 4. svibnja,2019.

U Midas limes forum kod Frankfurta, Njemačka, održat će se “Hercegovačka noć”, 4. svibnja, pod nazivom “Dođi da vidiš…!”

„Dođi da vidiš, dođi da se diviš” sa stihovima tog poznatog domoljubnog hita, Hercegovci u Njemačkoj pozivaju svoje goste i prijatelje na “Hercegovačku noć“ nadomak Frankfurta, koja će se održati 4. svibnja u “Midas Limes Forum”, 63538 Grosskrotzenburg Schulstrasse 7.
Kako doznajemo organizatori očekuju velik broj gostiju kako iz Frankfurta, tako i okolnih gradova, posebice regije srednje Njemačke gdje u pokrajinama Hessen, Rheiland Pfalz, Saarland, kao i Bayernu živi na desetke tisuća hrvatskih iseljenika, koji su svih ovih godina ostali vezani uz domovinu, a među njima je i velik broj Hercegovaca. Neki od njih su među prvima sa svojim franjevcima stigli u zemlju snova “trbuhom za kruhom” i uz Hrvatske katoličke misije ne zaboravivši svoju rodnu hercegovačku grudu kojoj se i danas vraćaju zajedno sa svojim potomcima, što najbolje potvrđuje i ova “Hercegovačka noć”, koja će odisati prezentacijom kulture i tradicije hercegovačkog kraja i narodnih običaja.
Organizator ove velike noći Hercegovaca Ante Tolušić (Tony) iz tvrtke “Tony´s Tones“ otkriva nam najzanimljivije detalje noći na koju su svoj dolazak najavili i mnogi uspješni hercegovački poslovni ljudi i njihovi prijatelji, jer poznato je da u Njemačkoj djeluje i veliki broj hercegovačkih ugostitelja, poduzetnika i intelektualaca koji u svim prigodama s ponosom ističu tko su i odakle dolaze.

Hercegovci uspješni u Njemačkoj

-Želja nam je da se ovom prigodom zahvalimo svim trima generacijama naših iseljenika koji su ostali duboko vezani uz svoju Hercegovinu i Hrvatsku, sačuvavši naše običaje, tradiciju i kulturu od zuba vremena, i zato ima razloga da bude ponosna naša zemlja ta Hercegovina, baš kao što kaže i ta popularna pjesma omiljena među našim iseljenicima. Sve to motiviralo je i nas da krenemo sa organizacijom “Hercegovačke noći”, koja bi trebala postati tradicionalna s obzirom na svakojaki potencijal naših ljudi, počevši od gospodarstva, kulture, politike, znanosti i sporta s kojim također vrlo uspješno promoviramo Hrvatsku i našu Hercegovinu- priča nam Ante, koji je rodom iz Ljubuškog i već ima iskustva u organizaciji ovakvih događanja među našim iseljeništvom, te nam otkriva neke najzanimljivije detalje ove fešte Hercegovaca, njihovih prijatelja i gostiju naredne subote,  04. svibnja u “Midas Limes Forum” u Grosskrotzenburgu.(Frankfurt na Majni)

Raštika i domaće delicije stižu iz Hercegovine

– Želimo da ove naše noći sve odiše Hercegovinom, počevši od pjesme pa do gastronomske ponude u kojoj će dominirati domaća raštika, pršut, uštipci, pura, lučenica, pečena janjetina i odojak, suve smokve, te Nuićeva vina i “Tesla šljiva”, kao i još druge delicije koje za ovu noć priprema ekipa naših ugostitelja. Također očekuje nas i zanimljiv glazbeni program uz nastup poznatih hercegovačkih zvijezda: Brune Bakovića, Zorana Begića,klape Frankfurt, kao i tamburaša banda Bagrem, zatim Dijane Bliznac i drugih….
Također želimo se zahvaliti i našim brojnim sponzorima a posebno generalnom sponzoru gospodinu Marku Čoviću vlasniku “Čović Auto Handel” iz Bestwig-Nuttlar, koji su nam zdušno pripomogli u ovoj akciji. Na kraju što kazati osim da su svi naši iseljenici, njihovi prijatelji i njemački gosti dobrodošli na našu “Hercegovačku noć” , koja će u “Midas Limes Forum”, vjerujem, potrajati do ranih jutarnjih sati uz veselje, dobru pjesmu i domaće delicije. najavljuje nam marljivi organizator Ante Tolušić, koji sa svojim suradnicima i prijateljima već godinama naveliko promovira svoju Hercegovinu u Njemačkoj.
Vjerujemo da će to i rezultirati još jednom uspješnom “Hercegovačkom noći” koja bi trebala u ovom dijelu Njemačke postati i tradicija s obzirom koliko Hercegovaca tu živi i koliko je njih još pristiglo posljednjih godina.
A ovakve priredbe i nezaboravne domoljubne noći upravo doprinose očuvanju rodnog kraja od zaborava, te imaju najbolje anti asimilacijske učinke, što su pokazala i desetljeća iza nas.

Jer kada su Hercegovci i Hercegovina u pitanju, onda zaborava nema, baš kao što i kaže domoljubna pjesma ta, ponosna je moja zemlja Hercegovina.

PROMO TEKST: www.tomislavnews.com/Tekst: Zoran Paškov
Foto: Marko Lažeta, Midas- privat, youtoube