HrvatskaTG Sport

FOTO: Nitko kao hajdučice iz Splita! Među njima dvije Duvanjke: Branka Bagarić i Anamarija Prljević

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Nitko kao hajdučice iz Splita! Ženska ekipa splitskog kluba pravi je fenomen – najmlađe su u ligi, ali imaju ambiciozne planove. Spremne su nadmašiti Livaju i društvo.
Ženski nogometni klub Hajduk pravi je fenomen, majstorice s mora najmlađa su ekipa SuperSport 1. HNLŽ na terenu, ali i izvan njega. “Bijele” su u prosjeku najmlađa ekipa Prve lige, igračice su gotovo u pravilu tinejdžerice, ali je i trenerici Tamari Benković tek 25, dok predsjednica kluba Matea Bešlić ima samo 28 godina.

U prvu prvoligašku sezonu pod imenom ŽNK Hajduk nogometašice “bijelih” startale su s ambicijama da budu stabilne članice elitnog društva i visokom pobjedom od 14:0 nad Župom dubrovačkom u prvom kolu Kupa.

U prva četiri prvenstvena kola nogometašice Hajduka pokazale su da su na pravom putu, potvrdile su dobrim igrama kako će imati itekako što pokazati u elitnom rangu, kako prvoligaški status prema željama ne bi trebao doći u pitanje. Unatoč porazima, čak su i derbijima kod favorita Dinama i Osijeka ostavile dobar dojam.
Prije početka sezone stigla su i pojačanja, ali usprkos tome, “hajdučice” su najmlađa ekipa natjecanja. U prosjeku su nogometašice Hajduka tinejdžerice, prosjek igračkoga kadra tek je 19 godina i 11 mjeseci. Najmlađa članica seniorskog sastava Paula Petković ima tek 15 godina i devet mjeseci! Lana Kukavica, Ana Sušak, Ivana Vlajčević, Laura Vlastelica… imaju 16 godina. Gotovo 70 posto ekipe mlađe je od 20 godina, a od svih igračica samo se Njemica Gwen Patock vodi kao strankinja.

Hajduk je od ljeta prošle godine, kad je napunio 110 godina postojanja kluba, prvi put dobio i svoj ženski tim. Dogodilo se to nakon potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s dotadašnjim ŽNK-om Marjan, između predsjednika Uprave Hajduka Lukše Jakobušića i prve dame Matee Bešlić. Marjan je klub koji je osnovan još 2003. godine, kojem je alfa i omega godinama bio legendarni trener (i mnogo više od toga) Jozo Pirić, a iduće godine proslavit će jubilej dva desetljeća postojanja, s novim imenom – Hajduk.
U prvoj sezoni 2021./22. klub je pod tim imenom izborio povratak u elitno društvo, u kojem je već u mnogo navrata nastupao kao Marjan. Ukupno šest novih igračica stiglo je prije početka ove, prvoligaške sezone, zanimljivo, sve s reprezentacijskim statusom. Neke su ponešto iskusnije, ali i mnoge su vrlo mlade, kao dodatan zalog za budućnost.

Reprezentativka Hrvatske, obrambena igračica, lijeva bočna Janja Čanjevac (21), stigla je iz redova slovenskih prvakinja Pomurja Beltinci. Iz redova prvakinja Hrvatske Splita stigla je reprezentativka BiH stoperica/zadnja vezna Andrea Grebenar (24), baš kao i U19 reprezentativka Hrvatske vratarka Anamarija Prljević (18). Dres reprezentacije BiH nosi i Branka Bagarić (23), vezna igračica koja je došla iz Širokog Brijega.

Najmlađa među pojačanjima je ofenzivna vezna igračica, U17 reprezentativka Hrvatske Laura Vlastelica (16), koja je stigla iz redova Rijeke. Napadačica Ljubica Lorena Bulum (17), U19 reprezentativka Hrvatske, stigla je zadnja, posljednjeg dana prijelaznog roka, iz zagrebačkog Agrama.

U kadru prve ekipe ŽNK-a Hajduk ukupno je trenutno čak 15 reprezentativki, seniorskih (Hrvatske Čanjevac i BiH Grebenar i Bagarić), te U19 i U17 reprezentativki Hrvatske.
– S obzirom na to da smo prošle sezone ostvarile izniman uspjeh i ispunile cilj ulaskom u Prvu ligu, nadamo se da ćemo ove sezone nastaviti istim putem te da ćemo opet ispisati povijest. Došle su nam neke nove igračice, imamo mladu, ambicioznu ekipu. Smatramo da će nam taj spoj iskustva i mladosti donijeti rezultat. Uspjeh bi bio plasman među prve tri-četiri ekipe s obzirom na to da imamo dosta mladih igračica – rekla je trenerica Benković o ciljevima u premijernoj/povratničkoj prvoligaškoj sezoni.

Split i Osijek kvalitetom su i dalje ispred svih ostalih.

– Kod nas dosta igračica još ide u školu, studiraju, najčešće na Kineziologiji, Ekonomiji i Medicini, ili pak rade, pa pokušavamo uskladiti sve te njihove obveze i nogomet. Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa, da im to bude posao – poželjela je Benković.

Trenerica Hajduka ima čak i igračicu koja je starija od nje.

– To je Marija Turkalj, moja buduća kolegica trenerica, kojoj je 28 godina.

Vratarka Prljević dolazi iz okolice Tomislavgrada, iz Brišnika

– Dvije godine bila sam u redovima Splita, ali nisam bila zadovoljna minutažom i htjela sam napredovati. Jedan san sada mi je ispunjen time što igram za Hajduk, drugi je da izborimo ostanak, a ako možemo, i da napadnemo i prvo mjesto. Moj je najdraži vratar Manuel Neuer – kazala nam je Prljević.

Anamarija Prljević: Moj je najdraži vratar Manuel Neuer

Bagarić je iz Tomislavgrada, a inače je i kapetanica futsal reprezentacije susjedne države.

– U Širokom sam provela pet i pol predivnih godina, hvala svim ljudima iz toga kluba koji su mi pomagali u svemu. Željela sam promjenu, vidjeti kakva je Hrvatska liga. Hajduk mi se činio kao najbolje rješenje. Znam koliko je klub organiziran, koliko želi napredovati, nisam stoga puno ni razmišljala. Ima kod mene puno i dinamovaca, ali većina navija za Hajduk i nastala je velika euforija kad se pročulo da dolazim ovdje. Naravno, i ja navijam za Hajduk. Moj je tata navijao za Dinamo, ali i on je najavio kako će od sada navijati za Hajduk – kazala nam je Bagarić.

Branka Bagarić stigla je iz Širokog Brijega

Unatoč tome što ima tek 16 godina, Vlastelica je prošle sezone bila standardna prvotimka prvoligaške Rijeke. Ukupno je godinu i pol igrala za seniorski sastav kluba s Kvarnera. Iako je bilo i ponuda iz inozemstva, odlučila se za Hajduk. Nije lako sa 16 godina Rijeku zamijeniti Splitom, piše Slobodna Dalmacija

www.tomislavnews.com/Izvor: piše Slobodna Dalmacija /Foto uz naslov: Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Čanjevac