TG Gospodarstvo

FOTO/ ODRŽANA prezentacija Nacrta Prostornog plana općine Tomislavgrad koji se odnosi na sela: Crvenice, Seonica i Omolje

U utorak, 28. svibnja 2024. godine u Područnoj školi fra Mijo Čujić u Seonici održan je javni skup i prezentacija o Nacrtu Prostornog plana općine Tomislavgrad. Prezentanti su se osvrnuli na područje mjesta Crvenica, Seonice i Omolja.
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Nakon uvodnih riječi i kratkom osvrtu na predočeni Nacrt Prostornog plana općine s naznakama na predviđene planove koji se ne mogu mijenjati i oni planovi koji će imati izmjene u odnosu na sam Nacrt prostornog plana kazao je Dane Skočibušić. Nakon izlaganja Dane Skočibušića o Nacrtu Prostornog plana govorio je Jakov Zorić o vodozaštitom području, brzoj cesti, plinovodu, vjetro parkovima i solarnim panelima, zaštita povijesno kulturnom nasljeđa, građevinska područja naselja i legalizaciji obiteljskih kuća i drugih objekata. Posebno se osvrnuo na građevinska područja naselja. Svi koji su zainteresiran mogu doći u općinu i vidjeti koje područje obuhvaća građevinsko područje pojedinih sela. Ovo građevinsko područje uz zahtjev bi se moglo proširiti pogotovo za one koji u skorije vrijeme misle graditi obiteljske kuće da uđu u građevinsku zonu tj. da se ta zona proširi. Nakon usvajanja građevinskog područja isto se neće moći mijenjati do 2037 godine. Rok za uvid u građevinsko područje mjesta trebalo bi u roku od mjesec dana izvršiti uvid i podnijeti zahtjev za eventualno njegovo proširenje.
Također bilo je govora, u čemu su sudjelovali i nazočni mještani, o vjetro elektrane Orlov kuk, koji bi se nalazio na KO Kongora. Suglasili smo ukoliko mještani Kongore budu potpisivali peticiju da se zabrani izgradnja vjetro elektrane da će i mještani ovih sela podržati njihovu odluku.
Također, Jakov je govorio o legalizaciji obiteljskih kuća da se zahtjevi podnesu do kraja godine. Za one objekte koji su sagrađeni prije 1974. godine također treba podnijeti zahtjev. Ti objekti će se moći bez posebne procedure brzo legalizirati.

Na kraju prezentacije odgovaralo se na postavljena pitanja nazočnih., objava je s web stranice Omolje.com

www.tomisalvnews.com