HB ZupanijaTG Vijesti

FOTO: ODRŽANI SASTANCI O TEMI: „Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Hercegbosanske županije“

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U tri općine Hercegbosanske županije održani sastanci za uspostavu općinskog referalnog mehanizma.

Sastanci predstavnika centara za socijalnu skrb/mentalno zdravlje, općinskih eksperata za Program sekundarne prevencije (pedagoga i psihologa iz osnovnih škola), te predstavnika policijskih uprava, kao i predstavnika Ministarstva znanosti i Ministarstva zdravstva HBŽ održani su u Livnu, Tomislavgradu i Drvaru.

Cilj sastanaka je uspostava referalnog mehanizma za svaku navedenu općinu, a što je dio Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika, koji se provodi u svim osnovnim školama Hercegbosanske županije.
Referalni mehanizam ima za cilj da podrži implementaciju „Individualnog plana brige“ (IPB), koji se izrađuje ako prethodno urađeni Individualni plan podrške (IPP) ne daje rezultate, a osmišljen je za dijete u srednjem ili visokom riziku od neprihvatljivih oblika ponašanja ili riziku da postane žrtva nasilja nad ili među djecom.

Predavači i voditelji aktivnosti na uspostavi općinskih referalnih mehanizama bile su doc. dr. Ilija Krišto i prof. dr. Ivana Zečević, ekspert razvojne psihologije, koje su pojasnile značaj Individualnog plana brige.
Kako su istakle njegova implementacija zahtijeva usku suradnju stručne službe osnovne škole sa stručnjacima iz Centra za socijalnu skrb i / ili Centra za mentalno zdravlje, pa se iz tog razloga nametnula potreba uspostavljanja općinskog referalnog mehanizma. Također je istaknut i značaj izrade plana brige za djecu uključenu u Program sekundarne prevencije.

Učešće u radu na uspostavi referalnog mehanizma u HBŽ uzelo je ukupno 28 sudionika, od toga u Tomislavgradu 12, Livnu devet i Drvaru sedam.

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika“ u svim školama Hercegbosanske županije, realizira se od kolovoza 2020. godine na zahtjev Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Vodeći partner u provođenju programa je Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, tehnički partner je humanitarna organizacija „Genesis Project”, a program se realizira pod pokroviteljstvom Vlade Švedske, priopćenje je iz Humanitarna organizacija „Genesis Project’.

www.tomislavnews.com