TG Kultura/Zabava

FOTO : Osvrt na premijeru komedije “Svastike”, izvedenu u KIC-u Tomislavgrad

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Čarolija teatra prosipa se istim sjajem još od antičke Grčke pa do dana današnjeg. Gasi mobitele, utišava žamor i magično nas uranja u svoj imaginarni, a opet, itekako stvarni svijet! Priča svoju priču, a ona je nekako i naša, nudi svoju istinu koju prepoznajemo i sami.

 

PIŠE : Snježana Redžepagić

Vodi nas svojim ritmom i pravilima i ne možemo im izmaknuti. Od podizanja do spuštanja zastora postajemo dijelom scenske priče i ona ostaje zapisana u jednom djeliću nas. I tako funkcionira teatar. Mjerilo uspješnosti predstave je publika, a za predstavljanje teksta na pravi način odgovoran je glumac.
Premijera predstave Svastike, po Škobićevom tekstu, u izvedbi Dramske sekcije KIC Tomislavgrad uspješno je ostvarila oba parametra!
Naše drame uvijek imaju i pretpremijeru. Nastupati pred svojom publikom znači imati i veću odgovornost, više uzbuđenja i veću tremu. Publika osjeća isto! Svi znamo Zdenu i njezinu ekipu. Nije im lako! Nakon prvog prepoznavanja glumaca uspjeli su nam nametnuti svoju priču i uvjeriti nas u nju. Lepršavo su i razigrano odigrali svoje uloge, uživajući i sami u njima. Iako djeca, odlično su ostvarili svijet odraslih i s humorom prišli vječnoj temi žensko-muških odnosa.
Sve je bilo na razini i po pravilima dramske izvedbe. Sigurna redateljska ruka profesorice Zrno vodila je dramu objedinivši sve elemente predstave, a scenografija, zvuk i rasvjeta učinili su kompletnom scensku izvedbu.
Bila je to prava kazališna večer. Prepuno predvorje, afiše, stolice za gledatelje bez mjesta, te prelijepa dvorana, stvorili su uistinu ugodno ozračje za praćenje predstave.
Publika je znala prepoznati i nagraditi veliki trud naše dramske sekcije. Potpuno tiha kad je trebalo, nasmijana kad je smiješno, ispratila je srčanim pljeskom mlade glumce.

Pizitivni komentari i pohvale na izlasku iz dvorane. Zastor je spušten. Mora se opet podići, što prije i to više puta. Jer to treba našoj dramskoj – igrati predstave više puta i uvrstiti ih u repertoar.
Utihnuo je KIC, svi su otišli s lijepim dojmovima, napunili se kafići.

Na trgu su ostale tri djevojčice, zanesene svojom igrom. Budućnost naše scene ne treba brinuti!

ZNAMO DA STE VEĆ VIDJELI FOTOGRAFIJE, ALI UZ OVAJ LIJEPI OSVRT VRIJEDI IH JOŠ JEDNOM POGLEDATI!

www.tomislavnews.com