tomislavnews.com

FOTO PODSJEĆANJE : KRATKA povijest “duvanjskog giganta”, Tvornice kabela Tomislavgrad

Dico moja ne bojte se gladi.
dok vam ćaća u Kablari radi!
Stihovi su gange nastali u 80-tim godinama prošloga stoljeća.
U danu izborne šutnje nekima će biti drago podsjetiti se na Tvornicu kabela Tomislavgrad koja je prije 40-tak godina bila “duvanjski gigant”, kako su joj Duvnjaci tepali. Kamen temeljac za prvu tvornicu kabela u BiH postavljen je 1976. godine, a mnogi će se prisjetiti kako je Tvornica kabela, uglavnom, izgrađena kapitalom duvanjskih gastarbajtera.  Naime, svi koji su sebi ili svojim potomcima željeli osigurati radno mjesto u budućoj tvornicu uplaćivali su iznos od 10.000 DM, kao kreditna sredstva, uz obvezu da im tvornica “kad stane na noge” vrati uplaćeni iznos, što je, koliko nam je poznato, u većini slučajeva i ispoštovano.
Montaža strojeva i probna proizvodnja počela je u jesen 1979. godine. Tada posluje u sastavu “Soko” Mostar.

copyright@tomislavnews.com

Tvornica kabela izgrađena je na  Duvanjskom polju, nigdje oko nje ni bora, ni borića!

1980. godine počinje organizirana proizvodnja i Tvornica kabela prelazi u “Energoinvest” Sarajevo, u čijem sastavu ostaje do Domovinskog rata. Najveći broj zaposlenih (396) dostiže krajem 80-tih i izvozi širom Europe, SSSR, Afrike …
U ratu nije stala, svi raspoloživi kapaciteti bili su u službi obrane, a većina zaposlenika na prvoj crti. Neki su, na žalost, na braniku domovine položili i život. Nakon rata dva puta je tvornica zaustavljena. Prvi put se gasi 2000. zbog privatizacije, u kojoj dobiva novog vlasnika, slovenski “Kapis”. Vlasnik 2013. proglašava stečaj, nakon kojeg TKT postaje dio grupacije “Prevent” i do danas posluje pod imenom “Athabasca Investment – Tvornica kabela Tomislavgrad”.

Tvornica kabela Tomislavgrad danas

Sada zapošljava stotinjak djelatnika i godišnje proizvodi kabela vrijednih preko 50 milijuna KM, od čega u Europu izvozi 40 milijuna.
U ovih četrdesetak godina kroz Kablaru je “prošlo” tisuće ljudi, među kojima stotine inženjera i drugih VSS kadrova. Neki su se zadržali kratko, a neki su cijeli radni vijek “izdržali u gigantu” i zaslužili mirovinu. Stasao je veliki broj vrhunskih kabelskih majstora i stručnjaka. Iz tog “rasadnika kadrova”, na žalost, veliki broj odlazi preko Alpa, a jedan dio u lokalne firme. Trenutno je samo u tvornici u Širokom 20 bivših radnika Tvornice kabela.

Kratka je ovo povijest Tvornice kabela Tomislavgrad , a možda i danas nekom moćnom poduzetniku ova kratka povijest TKT bude nadahnuće za neki veći projekt na Duvanjskom polju, kad već brojnim kandidatima s lista nešto slično, kao ideja, ne pade na pamet!

www.tomislavnews.com/Tekst i foto: Ivica Matešković