tomislavnews.com

FOTO: POSJET TOMIĆIMA, rodu Mijatovom iz Brišnika, gdje ima svakog dara Božjega – i ‘tičijeg mlika!

Danas, a svetkovina je svetog Ivana Krstitelja, iz Roška Polja gdje je na groblju sv. Ive najveća proslava u Duvanjskom dekanatu, svratili smo u Donji Brišnik, u  Markotiće, u trojice braće Tomića, roda Mijatova.

Tri nove kuće na njivama ispod ceste-magistralnog puta Tomislavgrad-Mostar imanje je obitelji trojice braće Tomića, a s njihovim dečkima prošatali smo cvjetnim i rodnim njivama i livadama jer su nam željeli pokazati kolike pečurke rastu  na Bilom brigu, ali i kuda god kreneš.

Nikada tako nisu rodile, velike kao lopari, a raskroćene na livadama kao siti bijeli janjci, ne možeš ih pobrat što je potkrjepa one “Niču ko gljive poslije kiše”,  a bila im je  i ora, kišno proljeće, kažu nam dečki roda Mijata Tomića. A pečurke, svježe, zdrave, iz nezagađene sredine, napravljene na bilo koji način, delicija se već takva!I da nemate dušu pjesničku, ovi darovi Božji bi vas nadahnuli za najljepšu pjesmu o prirodi i njezinim darovima.

Samoniklo cvijeće, cvjetovi šipurine opojno mirišu i mame zavaliti se na travu i uživati kao nekada kada se spavalo kod janjaca i ovaca, bez stresa, bez straha od kojekakvih svjetskih bolešćurina koje danas unose nemir među ljude.

Unatoč virusu korone koji nas najaviše plaši iz medija, ušuljao se ovaj virus u svaki dom, puna ga usta, svaka priča i danas počinje s brojem oboljelih, s oprezom, u Brišniku, u Markotićima – Tomićima svakodnevne su fešte, ima tko, ima čime, a ima i što izložiti i ponuditi na feštama : Prvoj pričesti, krizmi, rođendanu, posebice na svadbama, koje se više ne mogu odgađati!

A Markotići za svaku proslavu ponude maštovite, kreativne, prepune stolove, kao iz bajke!

POGLEDAJTE TU LJEPOTU, MILINU!

www.tomislavnews.com