TG Gospodarstvo

FOTO/POSTAVLJEN transparent s porukom “Ne dalekovodu i vjetroparkovima. Zaštitimo prirodu Buškog jezera i Zavelima!”

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas je uz glavnu prometnicu u Gornjoj Prisici, prije raskrižja Livno – Tomislavgrad, postavljen transparent s jasnom porukom: “Ne dalekovodu i vjetroparkovima. Zaštitimo prirodu Buškog jezera i Zavelima.”

Ovu akciju organizirali su mladi Buškog blata uz podršku Udruge Rašeljke, a mještani Rašeljaka, Kazaginca, Grabovice, Vinice, Roškog Polja te drugih buškoblatskih i zavelimskih sela okupili su se kako bi pružili svoju podršku i poslali snažnu poruku. Ovi hrabri ljudi bore se za očuvanje prirodnih ljepota svog kraja i za održivi razvoj koji je u skladu s njihovim okolišem.

Okupljeni su jasno poručili da ljepota njihovog okoliša i budućnost Buškog blata i Zavelima, koji su već pretrpjeli velike štete potapanjem Buškog blata i dali ogroman energetski i financijski doprinos široj zajednici, nisu na prodaju.

Pozvali su sve mještane na jedinstven i ustrajan otpor protiv vjetrenjača, solara i dalekovoda, sve do konačnog poništenja rješenja i suglasnosti koje je Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo za vjetroelektrane Liskovača i Vinica. Smatraju ključnim da se ove lokacije potpuno izbace iz općinskog i županijskog prostornog plana kako bi se očuvao buškoblatski i zavelimski kraj od neodgovornih ekoloških i gospodarskih politika.

Od općinskih i županijskih vlasti očekuju konkretan pravni odgovor na peticiju koju je potpisao najveći broj mještana, uz jasno očitovanje o pitanjima koja zabrinjavaju mještane. Ovo je prva crta obrane budućnosti našeg kraja od vjetroelektrana i svih drugih aktivnosti koje bi mogle nanijeti štetu i uništiti budućnost.

Odlučno se suprotstavljamo devastaciji i uništavanju drugih perspektiva razvoja koje naš kraj ima u izobilju. Pozivamo sve mještane naselja oko jezera na zajedništvo u očuvanju i gradnji perspektivnijeg ozračja za budućnost našeg kraja, gdje se prirodne ljepote i razvoj harmonično nadopunjuju.

Ova inicijativa mladih Buškog blata i Udruge Rašeljke usmjerena je na zaštitu doma, drugih perspektiva razvoja i ekoloških vrijednosti ovog kraja, te pozivamo sve političke opcije da poštuju jasno iskazani stav mještana i djeluju u skladu s njihovim interesima.

www.tomislavnews.com/Jozo Čirko