HrvatskaTG Kultura/Zabava

FOTO: PREDSTAVLJENA Zaklada Virgilija Nevjestića u MSU u Zagrebu

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Zagreb, Tomislavgrad i Pariz združili su se danas pred Muzejom suvremene umjetnosti na predstavljanju Zaklade Virgilija Nevjestića (1935.-2009.), slikara, grafičara, restauratora, pjesnika, kroničara, autora svestranog opusa, koji je rođen u Tomislavgradu, školovan u Zagrebu, a cijelim stvaralačkim vijekom bio vezan uz Pariz.
Osebujne mašte, cizeliranog poteza i neiscrpne radne energije, Nevjestić je za sobom ostavio na tisuće grafičkih listova, mapa, crteža, slika, pjesama, dnevničkih zapisa… Njegovi nasljednici Mica i Ivan Nevistić odlučili su osnovati zakladu koja će se brinuti za očuvanje i prezentaciju Nevjestićeva opusa u zemlji i u inozemstvu. Jučer su, uz ravnateljicu MSU Snježanu Pintarić, upraviteljicu Zaklade Vesnu Jurić Bulatović i glavnog tajnika AMCA (Udruge hrvatskih sveučilištaraca u Parizu) Vlatka Marića, govorili o budućem radu Zaklade, a lijepim riječima o umjetniku i kraju iz kojeg je potekao, okupljenima se obratio ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman, dok je govorenjem stihova T. Ujevića, A. B. Šimića i J. L. Borgesa Goran Matović podsjetio na Nevjestićeve književne uzore.


Glavni je cilj Zaklade osnutak multimedijskog centra “Kuća Virgil” u Zagrebu, koji će imati stalni postav Nevjestićevih djela i povremene izložbe, te širok program edukacije, radionica i suradnje s umjetnicima i kulturnim ustanovama, objava je Muzeja za suvremenu umjetnost/Vesna B.

www.tomislavnews.com