obljetnicePovijestTG Čestitkevjera

FOTO PRISJEĆANJE uz proslavu 50. obljetnice izgradnje filijalne crkve svetog Stjepana u Stipanićima – Župa Tomislavgrad

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U sljedeću nedjelju slavimo sv. Stjepana, zaštitnika naše filijalne crkve u Stipanićima i 50 godina od izgradnje crkve. Svečana sveta misa s procesijom je u 11:00 sati. Toga dan neće biti svete mise u 10:30 sati u Tomislavgradu, a svete mise u Kovačima i na Širokovcu su u 9:00 sati.

Trodnevnica, kao priprava za proslavu sv. Stjepana, započinje u četvrtak, u 19:00 sati, objava je ovo iz Župe sv. Mihovila Tomislavgrad.

Mi smo zavirili u arhiv o izgradnji crkve u Stipanićima, pronašli smo fotografije kod obitelji Krišto s polaganja temeljnog kamena crkve u Stipanićima i tekst o povijesti filijalne crkve koji je objavljen na web stranici samostan-tomislavgrad.info.

Zbog udaljenosti od župne crkve u Tomislavgradu župljani iz sela Stipanića i Jošanice odlučili su izgraditi filijalnu crkvu koja bi im bila bliža i dostupnija. Crkva se nalazi u Stipanićima, odmah do magistralne ceste Tomislavgrad – Split.

Objavljujemo tri  sačuvane slike s polaganja temeljnog kamena izgradnje crkve sv. Stjepana u Stipanićima:

Postavljanje kamena temeljca za gradnju Crkve Sv. Stjepana u Stipanićima 1970. godine.
Svećenici na polaganju temeljnog kamena bili su fra Blago Karačić i fra Ferdo Vlašić.
Temeljni kamen polaže Tome Krišto Dugonjin (nadimak Šanjto )

Radovi su započeli 1970., a crkva je u potpunosti dovršena kroz sljedeće dvije godine. Blagoslovljena je 7. siječnja 1973. Od tada se u crkvi redovito slave nedjeljne i blagdanske mise, a također i listopadske i svibanjske pobožnosti. Konačno je uz crkvu 1982. godine dograđen i lijep zvonik. Zvono je elektrificirano, a godine 1986. promijenjen je i krov na crkvi: postavljen je novi, bakreni krov.
Prije desetak godina, pod vodstvom fra Ljube Čuture, filijalna crkva u Stipanićima je obnovljena iznutra, obložena kamenom, oltar i prezbiterij su prošireni te je uvedeno centra lno grijanje. Sada je crkva u Stipanićima ugodan prostor za molitvu i pastoralne aktivnosti.
Dolaskom fra Velimira Bagavca obnovljeno je liturgijsko ruho i posuđe te napravljen novi drenažni sustav oko crkve, piše o povijesti crkve u Stipanićima koja će iduće  nedjelje proslaviti pedeset godina od završetka izgradnje i blagoslova crkve.

Današnji izgled crkve sv. Stjepana u Stipanićima: Foto arhiv: Proslava sv. Stjepana u Stipanićima 2021.

www.tomislavnews.com/Foto: Arhiv obitelji Krišto iz Stipanića