HB ZupanijaTG Vijesti

FOTO : “PROGRAM SEKUNDARNE prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama HBŽ i USK-a “

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Nastavak obuke predstavnika stručnih službi devet osnovnih škola na području Hercegbosanske županije i predstavnika centara za socijalni skrb i centara za mentalno zdravlje.

Tijekom drugog polugodišta školske 2020./21. godine humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a nastavila je realizaciju aktivnosti vezanih za Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Hercegbosanske županije i USK-a

Tako su u Livnu održana edukacije tokom kojih je znanje potrebno za provedbu programa sekundarne prevencije, steklo ukupno 18 osoba, odnosno 14 predstavnika stručnih službi osnovnih škola, te četiri predstavnika centara za socijalnu skrb i centara za mentalno zdravlje s područja HBŽ.

Ovo je, inače, nastavak obuke za predstavnike navedenih službi, koji je otpočeo u prosincu 2020. godine.

Prethodne obuke, kako je navela prof. dr. Slavica Tutnjević, ekspert iz razvojne psihologije, već su zabilježile pozitivne povratne informacije.

„Predstavnici stručnih službi istakli su da im je ovaj način rada novina, da dijete više ne gledaju kroz problem i problematično ponašanje, te da im je ovaj novi okvir rada omogućio da gledaju pozitivne strane djeteta, da tragaju za pozitivnim resursima koje mogu da pronađu u djetetu i njegovoj zajednici i da to koriste u daljnjem radu“, istakla je Tutnjević.

U provedbu Programa, prema riječima Dijane Pejić, izvršne direktorice Genesis projecta, uključuju se psiholozi iz centara za socijalnu skrb i mentalno zdravlje, ako škole, unatoč nastojanjima, ne uspiju pomoći djetetu. Upravo iz tog razloga obuka, dodaje Pejić, obuhvata i predstavnike ovih centara, a koji su se rado odazvali pozivu.

Ovakvo zajedničko djelovanje urodit će plodom u blagovremenoj prevenciji rizika društveno neprihvatljivih ponašanja, kao i zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja, a što je i cilj ovog Programa.

Uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i u dogovoru s UNICEF-om u narednom periodu bit će održana i tri dodatna treninga za 185 nastavnika, koji tijekom prvog polugodišta 2020./21. godine nisu upoznati s Programom sekundarne prevencije.

Inače, u navedenom periodu održano je ukupno devet treninga (četiri uživo i pet online), na kojim je prisustvovao 286 nastavnika iz svih osnovnih škola Hercegbosanske županije. Realizacija tri dodatna treninga počela je ovog tjedna, priopćeno je iz Genesis projecta.

www.tomislavnews.com