TG Vijesti

FOTO/PROSLAVLJEN DAN OPĆINE: Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji s Novskom, Ibrahimu Kapetanoviću uručen Medaljon općine Tomislavgrad

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Program obilježavanja Dana općine Tomislavgrad počeo je danas u 10:30 sati polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim braniteljima u središtu grada. Uz predstavnike općine Tomislavgrad, načelnika Ivana Vukadina i predsjednika OV Luku Krstanovića, vijence je položio izaslanik predsjednice RH i saborski zastupnik Željko Glasnović, izaslanik predsjednika Vlade RH i konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, predstavnici Vlade HBŽ i Skupštine HBŽ, izaslanstva općine Kupres i grada Novske te veleposlanstva RH u Sarajevu.

Potom je u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća. Uz domaćine, sjednici su nazočili i gosti: izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i saborski zastupnik Željko Glasnović,konzul Republike Hrvatske u Livnu i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Vrdoljak, ataše u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Dragan Beljo, vojni izaslanik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Marin Gregorević, predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić, ministri u Vladi HBŽ Stipan Šarac i Petar Galić, gradonačelnik Ljubuškoga Nevenko Barbarić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić,načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik OV Posušje Ivan Lončar, predsjednik Općinskoga vijeća Jajce Ivo Šimunović,načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan, načelnik općine Kupres Milan Raštegorac, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, gradonačelnica grada Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik grada Knina Marko Jelić sa zamjenikom Marijom Ćaćićem, predsjednica Gradskoga vijeća Knin Vedrana Požar i vijećnik u Gradskom vijeću Dragan Milićević, gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić, zamjenik gradonačelnika grada Omiša Ivan Bartolović i Nikola Tijardović vijećnik u Gradskom vijeću Omiša, zamjenik gradonačelnika grada Đakova Robert Francem i vijećnik u Gradskom vijeću Željko Milićević, načelnika općine Klis Jakov Vetma i Igor Vrvilo, predsjednik Općinskoga vijeća Klis, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić te osmočlano izaslanstvo grada Novske, predvođeno gradonačelnikom Marinom Piletićem, predsjednikom Gradskog vijeća Ivicom Vulićem, u kojemu su bili i članovi Zavičajnoga kluba Prisoje (predsjednik Mijo Šarić i član Ante Ćosić).

Uz navedene, današnjoj svečanoj sjednici nazočili su predstavnici federalne, županijske vlasti, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori javnih poduzeća i ustanova, te drugi uzvanici.

Na samome početku svečane sjednice potpisna je Povelja o prijateljstvu i suradnji između općine Tomislavgrad i grada Novske, u kojoj je svoj drugi dom pronašao veliki broj Prisojana nakon potapanja Buškoga blata 1968. godine i njegova pretvaranja u Buško jezero. Potpisali su je načelnik Ivan Vukadin i gradonačelnik Marin Piletić

Uz predsjednika Općinskoga vijeća Luku Krstanovića, nazočnima se obratio tomislavgradski načelnik općine Ivan Vukadin, koji je spomenuo tri najznačajnija projekte odrađene u općini u protekloj godini: otvaranje dvorane u Brišniku, otvaranje novih prostorija Radija Tomislavgrad i otvaranje Trga gange i hajdučke družine.

Ova tri projekta pokazuju tri stupa na kojima mi iz Tomislavgrada vidimo budućnost naše općine, naše Hercegbosanske županije i na kraju krajeva hrvatskog i ostalih naroda u BiH.

Kao općina možemo ulagati i stvarati infrastrukturu, to je naš zadatak, ali bez mladeži i djece, bez stanovnika, bez Hrvata u BiH nema ni budućnosti. To govorim s posebnim naglaskom na BiH i Hrvate. Mnogi misle da je budućnost BiH lakša bez nas i grdno se varaju. BiH u svojim temeljima nosi hrvatsku dušu, hrvatski duh i hrvatsku prošlost. Bez nas ne će biti ni Bosne i Hercegovine. Zato je važno da sve učinimo da obitelji i djeca imaju što bolje uvjete života.

Drugi projekt iz posebno izdvojenih je projekt Radio Tomislavgrada. Upravo ovaj projekt pokazuje kako smo mi Duvnjaci žilavi, uporni i kako se ne damo pokoriti. Radio Tomislavgrad je bio zvijezda vodilja mnogim našim ratnicima u borbi za slobodu, glas od kuće i prema kući. Radio Tomislavgrad je prenosio i prenosi ono što narod voli, što ga zanima i ono što je narodu važno – istinu. I to je pokazatelj kako i na koji način mi i u BiH možemo i moramo raditi – podići svoj glas u javnosti, reći ono što nas tišti i ne bojati se nikoga. U tom kontekstu me posebno veseli rad Hercegbosanske radiotelevizije kao jedinog javnog glasa nas Hrvata Bosne i Hercegovine.

Treći projekt je Trg gange i hajdučke družine. Ovaj trg svojom simbolikom i svojim manifestacijama pokazuje i pokazivat će da se nikada nismo niti ćemo se odreći svoje tradicije, svojeg identiteta i svoje povijesti. Duvnjak, Duvanjka i ganga su jedno, a hajdučka družina je pokazatelj da održavanje hrvatske i katoličke tradicije u našem narodu nije nikada bilo upitno, ali da su ga mnogi pokušali zatrti. Upravo kroz suradnju s gradom Pleternicom i novcima EU-a smo pokazali da znamo i hoćemo prihvatiti europske standarde u pogledu svake vrste kvalitete, od one gospodarsko poslovne do kulturološke. Mi Duvnjaci smo pokazali da se vlastitom pameću i s pravim prijateljima može u Europu kojoj smo uvijek i pripadali.

Kao što prethodni papa Benedikt XVI. u svojem govoru pred njemačkim Bundestagom poruči političarima da je Europa izgrađena na tri stupa: grčkom humanizmu, kršćanskim vrijednostima i pravima pojedinca, te da je zadatak političara taj identitet i omogućiti, tako se i mi moramo stalno boriti da svojem narodu i građanima općine omogućimo što bolje uvjete života – kazao je načelnik Vukadin. Na kraju svoga obraćanja svim Duvanjkama i Duvnjacima čestitao je Dan općine.

Nazočnima su se potom prigodno obratili gradonačelnik Novske Marin Piletić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnju, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, izaslanik predsjednika Vlade RH i konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak te izaslanik predsjednice RH i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je naglasio kako bi dobro bilo da i drugi načelnici općina budu uspješni kao načelnik općine Tomislavgrad.

Čestitke u povodu Dana općine, uz ispriku zbog nedolaska, uputili su predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović, državni tajnik Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i načelnik općine Kreševo Renato Pejak.

U drugom dijelu sjednice uslijedila je dodjela općinskog priznanja, Medaljona općine Tomislavgrad koji je ove godine dodijeljen Ibrahimu Kapetanoviću, za izniman doprinos u društvenom životu općine Tomislavgrad i šire, posebno na kulturnom, vjerskom i humanitarnom djelovanju. U obraćanju okupljenima, vidno ganut, Ibrahim Kapetanović je kazao kako mu je čast primiti priznanje svoga grada i biti u nizu s ostalima dobitnicima Medaljona općine Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com / mandino-selo.com