tomislavnews.com

FOTO: SADRŽAJNIM programom “Planinarske večeri” proslavljena 23. obljetnica PD “Orlova stina” Tomislavgrad

Bogatim i sadržajnim programom Planinarske večeri večeras je u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra Planinarsko društvo “Orlova stina” iz Tomislavgrada obilježilo svoj 23. rođendan.
Vizionarska odluka dvadesetak entuzijasta koji su se sastali 1999. godine i odlučili osnovati planinarsko društvo rezultiralo je time da članovi ovoga društva aktivno obilaze mnoge vrhove, čiste, markiraju i održavaju preko 185 kilometara planinarskih staza, organiziraju planinarske škole, organiziraju redovne godišnje manifestacije, druženja planinara i tako dalje. Od ruševine uz Blidinjsko jezero uspjeli su napraviti reprezentativan planinarski dom na Blidinju, danas prepun stranaca, turista i planinara, kao mjesto odmora, druženja i prepričavanje doživljaja s planinarskih pohoda.

Društvo broji 130 aktivnih članova, a do sada je kroz njegove redove prošlo više od pet stotina članova, kako je, između ostaloga naglasio predsjednik društva, ujedno i predsjednik Planinarskog saveza Herceg – Bosne, Ante Vukadin koji je potom uručio zahvalnice svima koji su pomagali rad društva:


1. ŠGD „HERCEGBOSANSKE ŠUME“ d.o.o. KUPRES
2. RADIO TOMISLAVGRAD
3. MANDINO-SELO.COM
4. TOMISLAVNEWS.COM
5. TOMISLAVCITY.COM
6. IVAN MARIĆ
7. PETAR GALIĆ
8. IVAN MADUNIĆ
9. BUTIQUE KRISTINA
10. CAFFE BAR VAGABUNDO
11. ROFIX d.o.o.
12. CROATIA OSIGURANJE d.o.o.
13. MAREL ELECTRIC d.o.o.
14. MATE RADOŠ
15. TOP d.o.o.
16. SEPARACIJA GABRIĆ d.o.o.
17. ŠARAC d.o.o.
18. GM GRATIS d.o.o.
19. SEMMERLOCK STEIN + DESIGN d.o.o.
20. ANTE ŠARIĆ STOLE
21. STOJAN TADIĆ
22. OSMICA KARLOVAC
23. SPELEOLOŠKO DRUŠTVO MIJATOVI DVORI
24. HPD PLOČNO
25. GSS TOMISLAVGRAD
26. JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE TOMISLAVGRAD
27. OPĆINA TOMISLAVGRAD
28. INSTALACIJE KROYF
29. DANIJEL ANČIĆ
30. JP ELEKTROPRIVREDA HZHB – POSLOVNICA DOLJANI
31. MIRKO ZELENIKA
32. MARKO ZORIĆ
33. PRODEX d.o.o.
34. MARKO BAGARIĆ MRKA
35. JOZO VUKADIN JOKARA
36. BOŽE GRGIĆ BOŽIJA
37. IVICA MILIĆ
38. VLADA HBŽ
39. GIMNAZIJA MARKA MARULIĆA TOMISLAVGRAD
40. VINKO LJUBAS JABLAN
41. VISIT BLIDINJE
42. IPM d.o.o. POKRAJČIĆ
43. ALFA PLAST d.o.o.
44. KULTURNO-INFORMATIVNI CENTAR TOMISLAVGRAD
Ante Vukadin kao predsjednik Planinarskog Saveza Herceg – Bosne dodijelio je i srebrene i brončane diplome članovima Orlove stine za 10 i 20 godina aktivnog sudjelovanja u radu našeg društva i Planinarskog saveza Herceg- Bosne i to:
SREBRNU DIPLOMU ZA DVADESET GODINA ČLANSTVA U PLANINARSKOM SAVEZU HERCEG-BOSNE
1. MARIJAN ĐIKIĆ
2. NADA PAPIĆ
3. MARIO PAPIĆ
4. MIRO PAPIĆ
5. SLAVKO ŠUMANOVIĆ
6. BOŽE RADOŠ
7. MILAN TADIĆ
8. MATE RADOŠ
9. MARIJA MAJIĆ
BRONČANU DIPLOMU ZA DESET GODINA ČLANSTVA U PLANINARSKOM SAVEZU HERCEG-BOSNE
1. STIPE VUKADIN
2. IVAN RADOŠ
3. ZDRAVKO POKRAJČIĆ
4. ANTE VUKADIN
5. ZDENKO RADOŠ


Bosna i Hercegovina nema planinske masive kao što su Himalaji, Andi ili Alpe, ali se može pohvaliti velikim brojem vrhova preko 2000 mnv i jednim zanimljivim planinarskim izazovom „Challenge 2000+“. Da bi završili ovaj izazov morate popeti svih 78 vrhova preko 2000 metara koji se nalaze na 12 različitih planina. A da bi stvar bila napetija, pokrenut je i Zimski Challenge 2000+, pri čemu se na te vrhove treba popeti u zimskim uvjetima. Lucijana Skočibušić, Ante Vukadin, Slavko Šumanović i Ilija Babić su uspješno savladali ovaj izazov, s tim da je Ilija prva i za sada i jedina osoba koja je to napravila i u zimskim uvjetima. Diplome za ovaj uspjeh uručila im je tajnica društva Marija Kovačević.


Povodom obilježavanja 25 godina postojanja zahvaljujući trudu kolega planinara Željke Zlojo – Martinović i Mire Blaža, članova PD KUK Novi Travnik, nastala je monografija Planinarskog saveza Herceg Bosne „Kad čovjek postane planina“ i film koji ukratko govori o evoluciji i životnoj filozofiji planinara u životnim izazovima naše realnosti. Budući da autori monografije nisu bili nazočni knjigu je ukratko predstavila Lucijana Gudelj.


Knjigu Dnevnik malog planinara, autorice Ivane Džamba, edukativno-radnoga sadržaja za naše najmlađe planinare, prvo takvo izdanje na ovom području, predstavila je tajnica društva Marija Kovačević.
Dani planinara Herceg-Bosne iduće godine održavaju se na Blidinju 21. i 22. kolovoza i svi su pozvani da upišu te datume u svoje kalandare jer kako je rečeno tadac će svi putovi će voditi na Blidinje.
Na kraju su svi pozvani na izložbu planinarskih fotografija i domjenak koji su domaćini priredili za sve okupljene u Gradskoj galeriji KIC-a, objava je s FB stranice PD ORLOVA STINA TOMISLAVGRAD

www.tomislavnews.com