TG Zanimljivosti

FOTO/ŠTO DANAS RUČKU, A PETAK JE: Predlažemo zeljanicu/zelenjak od škripovca s Duvanjskog polja, ona je u proljeće zakon, evo i recepta!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Pravo je vrijeme za branje zelja na polju Duvanjskom, pa smo i mi jutros rano krenuli, kako bi se ručkom počastili!

Čim počne blagoslov polja-mise na grobljima u duvanjskom kraju, a to je nakon Svetog Marka (25. travnja), pravo je vrijeme za brati zelje na polju, na njivama i pripremati od njega jelo. Ma što jelo, delicije prave i zdrave!

Priprema specijaliteta od zelja, u prvom redu pite zeljanice/zelenjaka, vezana je za užine-ručkove, poslije mise na groblju, kada se okupi rodbina i prijatelji. Bude to svega i svačega, ali janjetine i pita, zeljanice posebno, svakako treba biti.

Nažalost, ove godine zbog suzbijanja virusa korone nema Blagoslova polja, mise na grobljima, ali to nije razlog ne brati zelje za zeljanicu, koja je dobra u svako doba, ali u proljeće je zakon.
I dok je zeljanica sada više desert, dakle jede se poslije glavnog jela, dugo je u duvanjskom kraju bila glavno jelo, a često je i danas.
Doduše, sada se zeljanica može pripremati, gotoviti, peći u svako godišnje doba, jer se zelje, blitva ili špinat( španjak), uzgajaju u plastenicima i po zimi, ali nema zeljanice bez divljeg zelja-škripavca (škripovca).
Vjerujemo da mnogi od vas, koji ovo čitate, znaju kako izgleda škripavac, da ste ga brali i jeli, ali za one koji ne znaju donosimo par fotografija.



Mladi škripavac, na kojemu je još rosa, i malo stariji, ali prepoznatljiv

Škripavac se može kuhati na čorbu, s janjetinom, a možete samo zamisliti kakav se miris širi. Zatim na suho, kao prilog uz kotlete, filete, šnicle, ribu, pečenu janjetinu i teletinu, iako, osobno, najviše volim škripavac u piti zeljanici, a zelje na suho-koprivu i to s komadićem suhog mesa.
Škripavac je najbolje brati ujutro, dok je još rosa, pa smo mi tako uradili, a evo kako smo, za svoju obitelj pripremili, pa ispekli zeljanicu, dakle, donosimo:

Recept za zeljanicu od škripovca, ubranog rano ujutro, na duvanjskim njivama, a uz prigodne stihove gange, kako bi zeljanica bila slađa:

Ja draganu dvije korpe dala,

i treću ću, kakva je budala.

Ja sam svoje korpirala cvijeće,

korpu dana, više doći neće.

 

Da ti nisam, dragi, korpu dala,

u što bi ti majka zelje brala!

I tako, sve pomalo gangajući, učas uberete zelje za pitu, na radost svojih ukućana!

A sada, na posao:

Prvo zamijesiti tijesto kao i za svaku pitu i razviti, razvaljati jufke, za veliku tepsiju četiri uske, i staviti da se malo osuše, pa pripremati nadjev.

Nadjev:
-najmanje 1,5 kg očišćenog zelja škripavca, dakle, samo listići, bez stabljike, iako može i sa stabljikom, ako je mlad škripavac
-pola kg domaćeg, mladog sira
-3-4 jaja
-1 žlicu kajmaka, može i bez toga
-soli po želji

Sve to dobro izmiješati i ravnomjerno rasporediti u sve jufke, zatim zaviti i staviti, po mogućnosti, u okruglu tepsiju, koju ste malo podmazali uljem.
Kada je skuhana pita zeljanica, po vrhu narežite mladog masla, a može i maslaca, ali i margarina, ne previše, bit će masna.
Stavite u zagrijanu pećnicu i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta, ako ne požari , pojačajte zagrijanost na 250 stupnjeva desetak minuta, ali povirujete, da ne pregori! Još je najbolje ako imate nekoga starijeg u obitelji da naloži vatru na ognjištu , pa ispeći ispod sača-peke!
Ali, vjerujte, i iz rerne, pećnice, je prava poslastica!

USLAST!

Vaš: www.tomislavnews.com/ArhivTN