tomislavnews.com

FOTO : ŠTO DANAS ZA RUČAK? Jelo od tikve na nekoliko načina, a od ove “gigantske”pola Prisoja može pitu napravit!

Nedjelja je, snježno, hladno, a vi ne znate što za ručak, jer vam je dosta nedjeljne sarme, kiselog kupusa i mesa, nešto bi laganije…

Kada smo vidjeli fotografiju na FB domaćice Ruže Marijan Kutleše, o čijim tikvama, cvijeću i ukrašenoj kući u Dučiću (Prisoju, buškoblatskom/duvanjskom kraju) našli smo odgovor za današnji, poseban ručak.
Dakle, neko jelo od tikve, a svi u duvanjskom kraju odmah pomisle na tikvenjaču, pitu od tikve, za koji smo nekoliko puta na ovome portalu pisali recept, pa ga ukratko ponavljamo, bez recepta za razvijanje tijesta za jufke, to sve domaćice znaju, a koje ne znaju kupe gotove, pa nema potrebe ponavljati, jer su jufke za svaku pitu, ali i za burek, uglavnom iste, razlika je samo u nadjevu, onomu što se stavlja u jufke: krumpiri-krumpiruša, sir-sirnica,zelje-zeljanica,meso-burek, tikva-tikvenjača, a može i kombinacija-šarena pita: krumpiri i sir, krumpiri i meso, tikva i sir…ma sve su slasne.

Sve vrste pita tradicionalno su jelo duvanjskog kraja

Danas o jelima od tikve, prvo o piti tikvenjači koju smo godinama pravili isto: pola kg ribane, zrele tikve, pola kg mladog sira, dva jaja, sol, biber i to je to, osim ako je pleh, tepsija većih dimenzija, ono za pod sač, onda tomu prilagodite i veći nadjev, ali uvijek isti omjer tikve i sira. Od jela od tikve pravili smo i juhu, zdravu i ukusnu, te pire.
Jutros smo nazivali gospođu Ružu koja nam otkri još nekoliko jela od tikve, a mi spominjemo samo dva: tikvenjaču od same tikve, koju izriba i doda samo soli, kakvu ona najčešće priprema, ali i priprema i slatku pitu od tikve, tako što ne soli, a pošećeri, kaže to njezini vole, a slatka tikvenjača može biti i glavno jela, ali i desert.

Od tikve se pravi i ukusan pomfrit , tako da se tikva isiječe kao i krumpir, ali se uvalja u brašno i tako prži na ulju i maslacu. Od tikve se prave još neka jela, slastice…Uglavnom je tikva zdrava za ljude, a znam kako će neki reći da je najbolje hrana- gudinima! E, nije tako, tako se davno govorilo.


Sad malo o ovoj 25 kg teškoj tikvi koju su u duvanjskom selu Podgaju uzgojile obitelji Dilber i Kutleša. Ovo je jedna od težih, iako ne najteža, a ove godine baš su rodile.
” I tikve traže posebno mjesto za zrenje, za čuvanje. Mi ih držimo na otvorenom da dozriju, da se osuše, a unesemo ih u zračnu, svjetlu prostoriju gdje nema vlage, čim zahladi. Zanimljivo da su u ovim ogromnim tikvama sitne košpice (špice), dvostruko manje nego u onih tikava kakve smo do sada uzgajali. Pojma nemam koja je ovo vrsta, imali smo nekoliko različitih sjemena. Od ove velike tikve koju smo jučer načeli gotovo pola Prisoja moglo bi napraviti tikvenjaču”, kaže u šali gospođa Ruža i dodaje kako je, podrazumijeva se, najslađa ako se peče ispod sača, što ona redovito čini!
Ako se danas odlučite za tikvenjaču bilo vam uslast, ali ni jučerašnja sarma nije loša, ako vam se na da na ovoj hladnoći trudit oko pite i sača!


www.tomislavnews.com/Lj. Đikić/Foto: R. Kutleša