vjera

FOTO : SVEČANO misno slavlje u Stipanićima, na svetkovinu svetog Stjepana, zaštitnika stipanićke crkve, predslavio je mladomisnik don Mario Šarić

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Katolički vjernice slave dvije svetkovine svetog Stjepana (Stipana): našašće moći svetog Stjepana slavi se 3. kolovoza, a 26. prosinca slavi se Stjepanova mučenička smrt.

Danas, na svetkovinu (u duvanjskom kraju kažu litnog!) svetog Stjepana, u filijalnoj crkvi u duvanjskom selu Stipanići, kojoj je zaštitnik sveti Stjepan, služeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio, uz sumisništvo više svećenika, don Mario Šarić, koji je jučer u ovoj crkvi slavio svoju Mladu misu, jer je porijeklom iz ovoga sela.

Na svetoj misi bilo je mnogo vjernika i mještana i svih onih koji su na neki način vezani za Stipaniće, pa ih je bilo i iz drugih župa, ali i pristiglih iz inozemstva.

Na početku misnog slavlja bila je procesija oko crkve s kipom svetog Stjepana, a u propovijedi don Mario je govorio o životu svetog Stjepana i pokušao im približiti život ovog pape mučenika iz 3. stoljeća, koji je svojim životom i djelom bio pravi primjer žive vjere! Sveti Stjepan je prvomučenik, tako smo i mi bijeli mučenici, naše muke i patnje su male koje svaki dan proživljavamo i upravo prihvaćajući njih dolazimo do svetosti i do vječnog života, istaknuo je u svojoj današnjoj propovijedi don Mario, vraćajući se na svoje mladomisničko geslo da snaga dolazi iz slabosti.
“Ne treba siliti djecu prema svetosti, nego roditelji trebaju kroz svoj život, djela, pričest, ispovijed, kroz svoj život, pokazati i biti primjer svojoj djeci, te će tako i oni krenuti tim putem”, u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo je don Mario Šarić.


Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao je Župni zbor pod ravnanjem maestra Pere Tokića.

Nakon svete mise mnogi su, po starom dobrom običaju, ostali kod rodbine i prijatelja u Stipanićima u gostima, na “užini”, a vjerovati je kako je mnogo jela i pića ostalo od jučer, od Mlade mise, pa želimo dobar tek svim Stipanićanima i njihovim gostima i – neka im je blagoslovljen i sretan sveti Stjepan, a svima koji nose ovo lijepo ime čestitamo i neka ih čuva i štiti njihov nebeski zaštitnik – sveti Stjepan!
www.tomislavnews.com