tomislavnews.com

FOTO: SVEČANO misno slavlje u Župi Kongora predvodio je fra Ivica Jagodić iz Vukovara

U duvanjskoj Župi Kongori, nakon Svetih misa trodnevica, duhovne obnove i sinoć paljenja svitnjaka , danas je služeno Svečano misno slavlje pred kongorskom crkvom, gdje se okupio veliki broj vjernika, od kojih su mnogi, po dugogodišnjoj tradiciji, i hodočastili iz drugih duvanjskih župa.

Po lijepom i ugodnom vremenu prvo je krenula je procesija s kipom Presvetog Srca Isusova i stijegom Župe Kongora, uz molitvu vjernika i pjevanje Župnog zbora.

Svečano misno slavlje za veliki broj vjernika, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je  fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara.

U nadahnutoj propovijedi fra Ivica je govorio o značenju i simbolici Presvetog Srca Isusova, o važnosti čovjekovog, ljudskog srca koje je najbolje što je u čovjeku.

“Svetkovina Božanskog Srca Isusova je slava Božje ljubavi prema ljudima. Put do Isusova Srca je uvijek otvoren za one koji vjeruju. Srce Isusovo je simbol neizmjerne ljubavi, suosjećanja, Bog sve ljubi i želi svima dobro, Isus nikome nije uskratio ljubav, on svoje Presveto srce svima daruje. Ljudi koji nisu sebični, koji daruju svoje srce, svoj život i kada ništa drugo nemaju, slični su Isusu. Isus je položio svoj život i za svoje prijatelje, ali i za neprijatelje, to je ta ljubav Božja”, istaknuo je fra Ivica u svojoj propovijedi i dodao:

Danas smo svi u nekoj trci, žurbi, nemamo vremena za drugoga, nemamo vremena saslušati druge u njihovim potrebama, a Isus je imao vremena za sve, pa nađimo i mi vremena pomoći drugima, biti milostivi, imati veliko Srce kao što je Isus imao i molimo: Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome!

Treba imati milo i milostivo srce, imati milosrđe prema drugima, biti skrušen kao što je Otac Nebeski i treba imati povjerenja u ljude, imati vjeru u čovjeka. Treba imati u ovim sadašnjim vremenima srce za bližnjega, osjećati potreba bližnjega, pomoći kada god je potrebno, imati srca za sve ljude, kao što je Isus imao, znati praštati, učiniti svoje srce slično Presvetom Srcu Isusovu, to je poruka današnjeg slavlja”, rekao je, među inim, današnji predvoditelj Svečane svete mise u Župi Kongora, fra Ivica Jagodić, zahvalivši svim vjernicima koji su dolazili na mise trodnevice i na duhovnu obnovu.

Na kraju misnog slavlja župnik Župe Kongora fra Stjepana Martinovića zahvalio je današnjem predvoditelju Svečanog misnog slavlja fra Ivici, zahvalio je svim svećenicima, časnim sestrama, Župnom zboru, ministrantima, framašima…i svim vjernicima koji su nazočili misnim slavljima i učinili da svetkovina Presvetog Srca Isusova u Kongori bude uistinu svečano slavljenje Srca Isusova.

Nakon misnog slavlja vjernici su, po običaju, otišli na ručak, na užinu kod rodbine ili prijatelje u Kongori.

www.tomislavnews.com/Foto: TN