TG Vijesti

FOTO : SVETKOVINA JE Uskrsnog ponedjeljka, spomendan na prvi susret uskrslog Isusa s učenicima i put u Emaus

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Uskrsni ponedjeljak je kršćanska svetkovina. Slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeno je blagdan i neradni dan.

Danas (ponedjeljak)  u 11 sati u  Spomen bazilici u Tomislavgradu služit će se  sveta Misa za duvanjski puk tzv. Emaus. Misa će se prenositi preko RTG-a. Po tradiciji ovoj misi su nazočili svi svećenici koji su bili u mogućnosti doći, a uglavnom su to bili svećenici rođeni u duvanjskim župama i oni koju su bili tu na službi. Ove godine zbog poznatih okolnosti tu tradiciju nije moguće ispoštovati.

Svete mise i svi obredi i dalje se nastavljaju bez prisutnosti puka.

Na ovaj dan, u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je svetkovina u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj, da mladići ujutro probude djevojke, prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs, piše wikipwdija.

U duvanjskom kraju ovaj običaj buđenja djevojaka  nažalost ili na sreću ne postoji, ali je tradicija bila doći na tržnicu, na pazar na Uskrsni ponedjeljak, pa je u gradu redovito bila gužva od vozila i ljudi.  Bio je to u Tomislavgradu prvi proljetni sajmeni-pazarni dan, kada se  moglo kupiti svega i svačega, a najviše poljoprivrednih potrepština: alatki, sjemena, rasada, cvijeća, ali i proljetno-ljetne garderobe.

Ove godine tržnica je zatvorena, nema ni trgovaca ni kupaca, nema “derneka”, zbog poznatih okolnosti.

Podsjećamo kako prije pet godina iz nekog sasvim drugog razloga također nije bilo ljudi na tržnici, a malo ih je bilo i u gradu na Uskrsni ponedjeljak, jer je uoči ponedjeljaka napada snijeg visine od 20 cm, bili su zameteni i putovi.

Slično je bilo i prije dvije godine kada je napadao veći snijeg, bilo hladno i bila poledica.

Neki će se sjetiti i  godina kada se na Uskrsni ponedjeljak  moglo šetati gradom, doći na tržnicu i kratkih rukava.

A danas, 2020. godine, vrijeme u Tomislavgradu je pretežito sunčano,ugodno toplo, na sve strane miriše procvjetalo drveće,cvijeće!

Vrijeme, ili nevrijeme mijenja navike, običaja, tradiciju…

A vi danas, ako baš ne morate nigdje ići, OSTANITE DOMA, budite uz svoj omiljeni portal Tomislavnews.com!

www.tomislavnews.com