TG Vijesti

FOTO: SVETKOVINA SVETOG ANTE, sveca Čudotvorca, Svečanom svetom misom na kojoj se okupio veliki broj vjernika, proslavljen je u Župi Šuica

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Sveti Ante Padovanski zaštitnik je  Župe Šuica u Duvanjskom dekanatu. Danas, na svetkovinu omiljenog sveca Čudotvorca od ranog jutra prema Šuici se hodočastilo iz mnogih okolnih mjesta. I Mise devetnice bile su jako dobro posjećene, posebice sinoć Sveta misa Uočnica, kada su pristizali hodočasnici, a misu je predvodio fra Goran Azinović, kapelan iz Čitluka.
Danas, na svetkovinu zaštitnika Župe Šuica, svetog Ante Padovanskog, Svečano misno slavlje predvodio je, uz sumisništvo mjesnih svećenika, fra Iko Skoko, vikar hercegovačke franjevačke provincije, odnosno zamjenik provincijala HFP.
“Sv. Ante Padovanski je jako blizak ljudima i dan danas. I to ljudima svih nacija i vjeroispovijesti. Jedno od najvećih svetišta u svijetu se nalazi u Albaniji na brdu iznad grada Lac-a. to brdo zovu “Sveto brdo”. Na Uočnicu sv. Ante i na samu svetkovinu na ovo brdo se popne i prođe preko 500 000 hodočasnika. Na svečanoj Svetoj misi ne bude Sv. pričest jer velika većina hodočasnika nisu kršteni niti su katolici. Nakon blagoslova. tj Svete mise kad se narod raziđe katolici ostaju i primaju Svetu pričest”, uz životopis svetog Ante ispričao je i ovu zanimljivost fra Iko u današnjoj propovijedi.
Večeras u 18 sati u Šuici je služena Dječja misa, a koju je predvodio i djecu i njihove roditelje blagoslovio don Ivan Urlić, prof. glazbe na Bogosloviji u Splitu, koji voli duvanjski kraj i Šuicu, pa je kupio imanje u Galečiću, gdje provode slobodne dane.

Župnik fra Anthony Burnside(Tony) kasno večeras je za Tomislavnews.com izjavio kako je umoran, ali presretan i zadovoljan zbog velikog broja hodočasnika.
“Mnogi hodočasnici iz Tomislavgrada, Kupresa, Livna, Rame, itd. su svojom dobrom voljom i zavjetom pješke došli na proslavu ovog velikog sveca. Šujičani su mi rekli da je današnja proslava sv. Ante podsjetila na prelijepa stara vremena kako se i prije proslavljala ova divna svetkovina. Naš narod stariji i mlađi i dolaskom na ove svetkovine potvrđuje svoju kršćansku vjeru i slijedi put svetog Ante, sveca Čudotvorca, kojemu se i danas glasno i iz srca  molilo u Šuici”, rekao je župnik Župe Šuica fra Tony, zahvalivši svima koji su danas hodočastili i bili na Svečanoj svetoj misi i na misama Devetnicama u Šuici.

SVETI ANTE MOLI ZA NAS!

www.tomislavnews.com/Foto: Stipe Zrno