TG Kultura/Zabava

FOTO : Oko stotinu planinara i ljubitelja prirode danas su se uspeli na najviši vrh Zavelima!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Jutros, subota, 20. lipnja, 2020. godine, u čast svetkovine sv. Ivana, zaštitnika Župe Roško Polje, Planinarsko – ekološko društvo “Zavlim” organiziralo je tradicionalni uspon na Zavelim.

Stotinjak planinari  okupilo se oko 9 sati, na izvoru Močila, gdje je početna točka uspona . Tu je prostrana livada , a izgrađena je i nadstrešnica sa stolovima pa  djeluje opuštajuće i ugodno je za odmor.  Nebo nad Zavelimom bilo je pretežito oblačno, malo sparno, ali ugodno za planinarenje.

Nakon kraćeg dogovora planinari i ljubitelji prirode krenuli su prvo šumskim putem, zatim kroz kanjon vododerinom  uzbrdo do izlaska na greben (1,5 km od polazišta). Uspon zatim vodi oko nekoliko vrtača, pa po grebenu do vrha (1,0 km po grebenu). Ova posljednja dionica vodi po kamenitoj goleti koja je obrasla u travu. Ovo je najkraći i najnaporniji uspon na Zavelim, odnosno do najvišeg vrha Zavelima – Kolakovac (1347 m).

Planinari i ljubitelji prirode među kojima su bile i tri časne sestre bez većeg napora stigli su na Kolakovac, kratko odmorili i već oko 13,00 sati počeli silaziti do Močila, gdje je priređen planinarski ručak, piće, druženje.

Još jedan tradicionalni uspon na mitsku planinu Zavelim je uspješno savladan, a planinari i ljubitelji prirode uživali su u krševitom, travom obraslom i cvjetnom Zavelimu, slušajući ili znajući sve mitske priče o njemu, a najpoznatija je ona o zavelimskim vilama.

Gledajući ove fotografije koje su nam stigle s uspona na Zavelim, možemo  samo zavidjeti današnjim planinarima i ljubiteljima prirode i do drugog uspona odlučiti i mi se uputiti na Zavelim.

Više fotografija uskoro!

www.tomislavnews.com