HB ZupanijaHrvatskaTG Gospodarstvo

FOTO: U Kupresu održana dvodnevna međunarodna konferencija na temu „Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u Bosni i Hercegovini“

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i Hrvatskog drvnog klastera u Kupresu je održana dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom „Forestry Kupres“ ili Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u Bosni i Hercegovini.

Ovo je već šesta konferencija ovoga tipa koja se kao i prethodnih pet već tradicionalno održava u kompleksu hotela Adria ski na prostoru elitnog kupreškog zimsko športsko rekreacijskog centra Čajuša, koji se proteže od 1.200 do 1.550 metara nadmorske visine. Ovu sektorsku Konferenciju koja je od velikog značaja ne samo za područje Hercegbosanske županije i BiH nego i za područje cijele Jugoistočne Europe svečano je, u ime domaćina, otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin. Nakon što je, u svom uvodnom obraćanju, u svoje osobno ime i u ime nazočnog resornog ministra u Vladi HBŽ Bože Perića i predsjednika Skupštine HBŽ Joze Ćosića, čestitao i uputio riječi zahvale zaposlenicima ŠGD Hercegbosanske šume i Hrvatskom drvnom klasteru na organizaciji Konferencije, predsjednik Vukadin je između ostaloga rekao:

– Prirodna granica za šume ne postoji, granice su izmislili ljudi, mi se trebamo povezivati u cilju očuvanja šuma prirodnih bogatstava i kvalitete života ljudi na ovim prostorima a jedini normalan put je europski put BiH. Nova europska perspektiva BiH otvara puno mogućnosti po pitanju povlačenja sredstava i izrade projekata financiranih od strane EU-a. Kroz ove projekte i uz iskustva koja imamo u Republici Hrvatskoj, uvelike možemo pridonijeti većoj kvaliteti života na ovim prostorima. Nije dovoljno samo posjeći šumu, ispilati balvan i prodati ga nego trebamo težiti prema finalizaciji proizvoda. Zato mi je drago čuti da gospodin Jović preuzima jednu drvoprerađivačku finalnu proizvodnju i uvjeren sam da kroz takve poteze možemo širiti svoje poslovanje i poslovanje na ovim prostorima uspješnih hrvatskih firmi te tako pokazati primjerom kako se može raditi finalizacija – zaključio je na kraju predsjednik Vukadin ujedno otvorivši šestu međunarodnu klastersku konferenciju Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u Bosni i Hercegovini, Kupres 2023.


Na početku Konferencije nazočnima su se obratili: U ime pokrovitelja, (ŠGD Hercegbosanske šume) – Mario Mašić, direktor, ispred domaćina Općine Kupres – Zdravko Mioč, načelnik, ispred suorganizatora – Privredna/Gospodarska komora FBiH, dr.sc. Marko Šantić, predsjednik, Drvni klaster Hercegovina – Ernest Brajković, predsjednik i Crobiom, Hrvatska udruga za biomasu – Jozo Jović, predsjednik, te gosti; Grupacija šumarstva i drvne industrije pri P/GK FBIH – Vildan Hajić, predsjednik, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije – Silvija Zec, predsjednica, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – prof.dr.sc. Ahmed Lojo, dekan, Hercegovačko-neretvanska županija – Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hrvatske šume d.o.o. – Nediljko Dujić, predsjednik Uprave.
Iz sektorskih tema Konferencije valja istaknuti pet tematskih blokova i isto toliko PANEL RASPRAVA realiziranih 19. i 20. siječnja: Aktualna problematika drvne industrije i šumarstva u BiH, Klimatske promjene i CO2, korištenje zemljišta i biomase, Kako do znanja? Sve veća potreba za certificiranjem i inženjerskim djelovanjem, Zabrane izvoza sirovine, cijene u krizi i recesijsko tržište, Specifičnosti šumarstva na kršu. Glavna PANEL RASPRAVA održana je prvoga dana na temu: Utjecaj euroatlanskih integracija i nova uloga šuma u razvoju BiH! Ambicija i vizija osnivača Konferencije jeste postati središnjim mjestom za artikuliranje pitanja šumarstva i drvne industrije s ciljem poticanja šumarskog i drvoprerađivačkog sektora u zemljama Jugoistočne Europe na unaprjeđenje poslovanja kroz dodatnu edukaciju kadrova, razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja i veće korištenje sredstava iz EU fondova.


Ovi ciljevi uvelike se već i ostvaruju naglašava Voditelj organizacije i jedan od osnivača Konferencije ispred Hercegbosanskih šuma d.o.o Kupres, Marijan Lozančić iz Kupresa, koji je ujedno i savjetnik direktora za poslove šumarstva u ovom Javnom poduzeću. – Ovaj događaj već se etablirao kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i prerade drveta, a Kupres postaje središnje mjesto svih relevantnih sudionika, što redovito potvrđuje respektabilan broj; predavača, panelista iz raznih sfera; akademska zajednica, strukovna udruženja, šumarska poduzeća, poduzeća iz drvno-prerađivačkog sektora, visoki funkcioneri iz BiH, Jugoistočne Europe i Europske unije kojih je i ove godine nazočilo oko 200 – rekao je. – Posebno želim uputiti zahvalu gđi. Marijani Petir, predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, koja je također bila gost na jednoj od ranijih konferencija, jer je na njezinu inicijativu pokrenuta intenzivnija suradnja između Hercegbosanskih i Hrvatskih šuma. Rezultat ove suradnje je i Sporazum o suradnji, koji smo potpisali na ovoj Konferenciji a čiji je temelj stručna suradnja, stručne posjete i razmjene iskustava i dobrih praksi, partnersko apliciranje na projekte iz EU fondova i zajedničko lobiranje za razminiranje šuma – naglasio je na kraju gospodin Lozančić.
Konferencija je završila zajedničkim zaključkom kako su šumarska i drvoprerađivačka poduzeća postali prepoznatljivi lideri i ključni nositelji sveukupnog razvoja gospodarstva u BiH, te da njihove kapacitete i znanja, kao i ugled šumarstva i šumarskih stručnjaka, treba i dalje jačati i razvijati između ostaloga i kroz ovakve znanstvene skupove koji se na Kupresu održavaju već šestu godinu zaredom, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

www.tomislavnews.com