HB ZupanijaTG Kultura/Zabava

FOTO: U Livnu danas nastavljeno obilježavanje Dječjeg tjedna u Federaciji BiH

Danas je u Livnu u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i uz podršku Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije u Sportskoj dvorani „ Dalibor Perković Dali“ održana prigodna manifestacija u povodu obilježavanja Dječjeg tjedna u Hercegbosanskoj županiji.

Preko 500 učenika osnovnih škola iz Livna, Tomislavgrada, Glamoča, Kupresa, Bosanskog Grahova i Drvara okupilo se kako bi se natjecali u različitim sportskim disciplinama. Osnovnoškolci su zajedno s djecom iz centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju „Nova nada“ iz Tomislavgrada ispunili sportsku dvoranu igrom, osmjehom i veseljem.

Cilj ovog događaj je podizanje svijesti o pravima djece i važnosti njihovog poštovanja. Na početku programa djevojčice i dječaci svojim porukama skrenuli pažnju nazočnima kako imaju pravo na jednake mogućnosti, odrastanje u miru, ljubav i podršku, te bezbrižnu igru, kao i uvažavanje mišljenja.

Predstavnici županijskog ministarstva zajedno s djecom upalili su plamen prijateljstva koji je simbol ovog događaja.

Inače , Dječji tjedan obilježava se u 10 gradova u Federaciji BiH, u saradnji sa Ministarskom koordinacijom u oblasti socijalne politike FBiH i Sportskim igrama mladih, sve u cilju podizanja svijesti o pravima djece.

Dječji tjedan je vrijeme naglašavanja važnosti promicanje prava djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djeteta kao i vrijeme u kojem se ukazuje na zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 20. studenoga 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, među kojima i Bosna i Hercegovina, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti, objava je iz Vlade HBŽ,
www.tomislavnews.com