HB ZupanijaTG Vijesti

FOTO: U POVODU 30. obljetnice stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni služena sveta misa i blagoslovljen zavjetni oltar posvećen hrvatskim braniteljima

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas, na Cvjetnu nedjelju, 10. travnja, 2022. godine, a u povodu 30. obljetnice stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni, u crkvi Svete Obitelji u Kupresu, služena je sveta misa koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

U 10 sati ispred Središnjeg spomen obilježju „Zahvalnost“ položeni su vijenci za sve žrtve Hrvatskog naroda II. svjetskog rata i Domovinskog rata, a u 11:00 sati  služena je Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a misno slavlje predvodio je uzoriti kardinal u miru Vinko Puljić.

Svetoj misi nazočili su brojni vjernici među kojima predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih ratnika iz Kupresa, Tomislavgrada, Gruda, Posušja,..

Svetoj misi nazočili su i trkači koji su jutros trčali od Tomislavgrada, preko Šuice, do Kupresa, trčali su po dubokom snijegu, blatu, svraćajući i paleći svijeće na svim spomen obilježjima poginulim braniteljima.

Zajedno s udrugama maratonaca „Heroji ne umiru“ Županije Središnje Bosne, Sisačko-moslavačke županije i AK “Puls” Tomislavgrad, uz podršku Općina Tomislavgrad i Kupres i udruga iz Domovinskog rata, organizirana je  Prva memorijalnu utrku povodom tridesete obljetnice stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni, na kupreško-tomislavgradskom bojištu.
Utrka je bila isključivo memorijalnoga karaktera, a to znači da se trči lagano u grupi iza zastava Brigade “Kralja Tomislava” koji je u osvit zore ispred spomenika poginulim braniteljima u Tomislavgradu ponio Domagoj – Gogo Krišto, branitelj i maratonac.

Veliku svijeću ispred Oltara Svetog Ante posvećenog hrvatskim braniteljima u ime svih obitelji koji su izgubili svoje najmilije u borbama na Kupresu upalile su: Kata Zadro supruga vukovarskog heroja Blage Zadre i  majka Roberta Zadre koji je poginuo na Kupresu, Franjka Ivančić iz Grabovice, Tomislavgrad, majka poginulog ratnika Brune Ivančića, Ljuba Grgić, obitelj Pejić…

Na svetoj misi u crkvi Svete Obitelji na Kupresu otkriven je i blagoslovljen oltar Svetog Ante posvećen hrvatskim braniteljima. Oltar je umjetničko djelo poznatog duvanjskog kipara Ilije Skočibušića, koji je ovo zahtjevno djelo završio u petak navečer, a uistinu je prekrasno.

Nakon svete mise molilo se ispred Spomen križa u Kupresu.

Svetoj misi nazočili su predstavnici općinskih i županijskih vlasti.

www.tomislavnews.com/Foto: Mira Jonjić