tomislavnews.com

FOTO/U SJEĆANJU ŽIVI : Stipan Pupić Bakrač-Bakro, čuveni srednjoškolski profesor koji je predavao matematiku u Tomislavgradu

Stipan Pupić Bakrač
(01.07.1940. – 12.01.2006.)
Časno ponese svoju ulogu učitelja, čovjeka i radnika. Zauvijek se upisa u ljetopis škole i pamćenje svojih učenika i kolega,piše na stranici SSŠ Tomislavgrad, u rubrici IN memoriam

 

Brojni su naraštaji duvanjskih srednjoškolaca  koji pamte, koji se sjećaju prof. matematike Stipana Pupića Bakrača, sjećaju ga se i njegove kolege profesori, a i duvanjski lovci rado ga se sjećaju u svojim pričama, pa sportaši,  susjedi, sugrađani…, jer profesor Bakrač je čovjek koji se ne zaboravlja.

Ovih dana navršilo se 14 godina kako je preminuo, a pokopan je u svom rodnom Otoku u općini Sinj. Potkraj prošle godine NK “OSK” održao je redovitu sjednicu Skupštine kluba, na kojoj je  donesena Odluka o novom grbu kluba koji možete vidjeti na fotografiji ispod.

“Uporište za donošenje ovog grba imamo u samim počecima djelovanja OSK-a kada se pojavljuje prva povijesna zastava na kojoj se nalazi orao u letu, a pod kojom je OSK nastupio na turniru na Gazu 1968. godine. Priču o OSK-u je pokrenula tadašnja otočka inteligencija, profesori i učitelji, a tadašnja mladost i stanovništvo zdušno su je prihvatili. Nadalje, nogometaše OSK-a mještani Otoka nazivali su “orlovima” pa se i dandanas stariji sjećaju transparenata kao što je “Bit će golova od otočkih orlova”. Nažalost, tadašnja vlast upravo zbog te zastave zabranjuje djelovanje kluba te se klub službeno osniva 1969. godine. Orao je od tada pao u povijest no povijesna zastava je sačuvana zahvaljujući Stipanu Pupiću-Bakraču “Đurati”, glavnom inicijatoru osnivanja kluba. Nakon njegove smrti 2006. godine obitelj je klubu predala predmete koje je “Đurata” brižno čuvao sve godine, a među njima je bila i spomenuta zastava, piše u Izvješću sa sjednice  NK “OSK”Otok, a mi pronašli na stranici https://nkoskotok.hr/ , s koje objavljujemo i nekoliko zanimljivih fotografija na kojima je profesor Bakrač iz mladih dana.

Upitate li bilo kojega duvanjskog srednjoškolca  o profesoru Stipanu Pupiću Bakraču – profesoru Bakri, svi će o njemu govoriti s osobitim poštovanjem, strahovali su od matematike, ali su profesora cijenili, posebice nakon što se više nisu plašili jedinica, a mnogo ih je bilo iz matematike. Malo se srednjoškolaca može pohvaliti višom ocjenom od 3 iz matematike, bio je to profesor koji nije spuštao kriterije. Brojne su anegdote koje se i danas pričaju o prof. Bakraču i svi imaju neku posebnu rečenicu koju pamte, a koju su čuli od profesora.

Zanimljiv opis profesora Stipana Pupića Bakrača pročitali smo u zapisu jednog njegovog učenika :
-Preda mnom ležala je teka iz matematike. Bio sam nakratko predahnuo od zamornog upisivanja ikseva (x) i petica (5) u kvadratiće. Po kazni sam punio listove nepreglednim kolonama precizno smještenih ikseva i petica. Kaznio me, i ne samo mene, gimnazijski profesor matematike B., čuven po strogosti i nepropusnosti kriterija. Uhvatio me da iks pišem tako što ukrstim dvije nakošene crtice, a da broju pet prvo napravim onu ravnu gornju crtu pa onda objesim ostatak tijela o gredu, kao napunjenu vreću. Iks se moralo pisati kao dva slova „c“ leđima naslonjena jedno na drugo. „U matematičkoj bilježnici hoću matematičke znakove, a ne bodljikavu žicu.“ Peticu si morao početi praviti od one okomite crtice, pa zatim nabrekli trbuh i na kraju gornja ploča. „Ko je vidio pravit kuću od krova.“ Svaki kvadratić jedan znak i obavezno nalivperom, jer je tako teže, nepažnja dovodi do neurednosti i trganja listova, pa ispočetka. Pet stranica ikseva, pet stranica petica…, a vjerojatno se mnogi duvanjski srednjoškolci po nečem drugom, a zanimljivom, sjećaju profesora matematike.

Vjerojatno bi i kolege, duvanjski profesori, ali  i lovci, ispričali po koju zgodu o profesoru, strastvenom lovcu, ali to ćemo objaviti drugom prigodom.

Za ovu obljetnicu samo smo kratko oživjeli sjećanja na čuvenog profesora, upalili mu ovako svijeću i predali mu pokoj duši.

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto uz naslovnicu: SSŠ Tomislavgrad