TG VijestiUncategorized

FOTO: U ŠUICI jučer promovirana knjiga “Moje rodno selo Baljci” autora monsinjora don Ante Markovića

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ


Go to Kamen Galir

Promocija knjige „Moje rodno selo Baljci“ monsinjora don Ante Markovića održana je 07. kolovoza 2021. u Šuici pred sedamdesetak nazočnih, uz najavu don Antina nećaka prof. vjeronauka Krešimira Markovića koji je predstavio izlagače i program predstavljanja naglasivši da je don Ante u svojoj 83 godini htio opisati i odati počast mjestu gdje je na svijet došao, gdje je rastao , gdje je naučio u brojnoj obitelji sa drugima dijeliti, ljubiti, slušati i raditi.
Tu je naučio da ne može i ne smije sebičan biti. Pomogao sam stricu kaže Krešimir, ali pomogli su brojni ljudi poput Nike i Mate Križanca, Niko mi je preporučio ing. Ivana Krstanovića kao čovjeka knjige; Ivan se pokazao kao temeljiti i detaljan čovjek. Ivana Jovanović Trostmann, akademska slikarica koja je pomola u dizajniranju knjige istakla je da smo pod kapom nebeskom pred Bogom svi isti i da je važno očuvati čisto srce, duhovnost, sjećanja i poštovanje prema precima i ispravan odnos prema Bogu i čovjeku, o čemu svjedoči život i djelo don Ante Markovića .


Profesor Teo Trostmann je istaknuo da je ono čega je bilo najviše u našega čovjeka, to je ljubav, ljubav za obitelj za rodnu grudu, ali i za čovjeka patnika kojemu si ako ne dobri Samaritanac, tada solidarni susjed, brat u nevolji. Dirnulo me, kazao je Trostmann, kako je pravoslavni Srbin Nikola Krejić kada je iseljavao iz Baljaka poklonio svoje košnice Hrvatu Nikici Križancu. Neka ti bude sa halalom, kazao je Nikola Nikici, ali bojim se da će doći vrijeme kada oko Baljaka neće ni ptice pjevati, samo će vuci zavijati.


Profesor Trostmann je istaknuo vrijednosti suživota i tradicionalnih konzervativnih vrijednosti, te pohvalio temeljitost don Ante i ing. Ivana Krstanovića (također Balječanina rodom), te naglasio da prostora za istraživače demografije, etnografije, arheologije ima napretek u Šuici i Baljcima.
Ing. Krstanović je citirao turske popise stanovništva (deftere) iz 16 i 17 stoljeća, te vrlo ganut govorio o prijateljstvu obitelji Marković i Krstanović, o brizi Markovića za Krstanoviće koji su rano ostali bez majke.


Ing. Krstanović je govorio o lijepom suživotu u Baljcima katolika i pravoslavnih, te spomenuo
dobra djela Mihajla Velemira.

U završnoj riječi don Ante je zahvalio svojim suradnicima, istaknuvši da je htio svojim djelom sačuvati za buduće i sadašnje Šuičane i potomke Balječana ljude i život svojeg rodnog sela, njegove plemenite i radišne ljude; sredinu iz koje je crpio zdravu duhovnu hranu i zdrave obiteljske odnose.


Tko ostaje vjeran Bogu Bog će upravljati njime kazao je don Ante Marković. Prigodne pjesme posvećene Bogu, ljubavi i domovini prekrasno i nadahnuto su pjevali članovi zbora potomaka obitelji Marković.
Izvadke iz knjige čitao je Ante Marković nećak don Ante.
Tekst napisao prof. Teo Trotsmann

www.tomislavnews.com/ Šujica-Šuica