tomislavnews.com

FOTO: U ŠUMARIJI Tomislavgrad održan radni sastanak interesnih skupina o temi ˝Zaštita od požara˝

U prostorijama šumarije Tomislavgrad u srijedu, 25. svibnja, 2022. godine,  održan je radni sastanak s interesnim skupinama na temu Zaštite od požara u 2022. godini na području općine Tomislavgrad.
Sastanku su prisustvovali upravitelj šumarije Tomislavgrad Krešimir Jurič, zapovjednik PVP Tomislavgrad Mate Jurčević, predstavnik Uprave za šumarstvo HBŽ Mate Salapić, pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad za civilnu zaštitu Jozo Jakić, pomoćnik upravitelja šumarije Tomislavgrad Nedjeljko Pokrajčić, koordinator projekta u OD ˝Naše ptice˝ Josipa Bagarić i predsjednik ˝Udruge za zaštitu prirode i održivi razvoj-Naša baština˝ Mirko Šarac.
Tijekom sastanka govorilo se o prevenciji od požara za ovu godinu, prisutni su potvrdili dobru suradnju tijekom prošlih godina, te najavili istu ili još bolju u narednom razdoblju.
Zbog povećane opasnosti od požara u ljetnim će se mjesecima pojačano pratiti, usmjeravati i koordinirati subjekti odgovorni za poduzimanje mjera zaštite od požara na području općine Tomislavgrad.
Pomoćnik upravitelja Šumarije Tomislavgrad Nedjeljko Pokrajčić je iznio podatke o štetama koje su nastale prošle godine zbog požara.

Rekao je da je prošle godine registrirano 27 požara. Opožarena površina u državnom vlasništvu bila je 5682 ha, a u privatnom vlasništvu 2404 ha. Uništeni drvni fond je 18356 m3, od čega su četinjače 2716 m3, a listače 15640 m3. Također, uništeno je i 49890 kom. sadnica. Ukupna financijska šteta na drvetu je 432 682 KM, a na sadnicama 194 000 KM. Troškovi gašenja požara bili su 113 650 KM, tako da je ukupna šteta 742 915 KM. Što se tiče gašenja požara napomenuo je da su zaposlenici šumarije na požarištu u prošloj godini bili ukupno 618 radnik/ dan, a korištena su vozila šumarije Tomislavgrad 143 vozila/dan.
Prisutni su na kraju sastanka uputili apel prema građanima da odgovornim ponašanjem pomognu u smanjenju rizika od požara, te su se zahvalili svim pripadnicima vatrogasne zajednice na doprinosu u provedbi preventivnih i operativnih mjera zaštite od požara, priopćeno je iz Šumarije Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com