TG Kultura/Zabava

FOTO-VIDEO/U SVEČANOM ozračju promovirana knjiga Ivane Ćurić: „Iz dnevnika jedne mlade 2-srića je u malim stvarima“

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Sinoć (24.svibnja, 2019.) u punoj dvorani KIC-a u Tomislavgradu promovirana je druga knjiga duvanjske profesorice i književnice Ivane Ćurić, a ističemo kao zanimljivost  da su knjigu predstavili profesorica djevojačkog prezimena Ćurić i profesor Ćurić.

Sinoć su, dakle, na sceni bili duvanjski Ćurići, a koliko nam je poznato nisu u bližem srodstvu, iako svi imaju porijeklo, po majci ili ocu, u buškoblatskom kraju.

Usputna je to primjedba (neka se zna!), a ono glavno što su brojnoj publici sinoć prezentirali Ćurići i kakvo su lijepo, kulturno, blagdansko ozračje priredili jest za pamćenje i bilježenje. Pridonio je tomu i ugođaj nove dvorane Kulturno informativnog centra, koji je organizirao predstavljanje „Mlade2“, uz Maticu hrvatsku Tomislavgrad i Đakovački kulturni krug kao izdavače.

O drugoj knjizi Ivane Ćurić naslovljene slično kao i prva, uz dodatak „sreća je u malim stvarima“ već smo pisali, što nije isto kao kad čujete živu riječ stručnjaka za književnost, profesora književnosti, koji su sinoć brojnim Duvanjkama i Duvnjacima, poznatima po ljubavi i poštovanju lijepe riječi, izrekli svoj sud o knjizi i dojmove, osjećanja koju Ćurićkina knjiga/knjige kratkih priča potiču u čitateljima.

„Priče su to koje čitate s lakoćom, već od prve rečenice, a koju je, znaju svi koju pišu, najteže napisati, autorica „Mlade“ privalači pozornost čitatelja osobitošću, stilom koji plijeni svojom jednostavnošću, ali i dubinom poruke“, rekla je, među inim, profesorica Snježana Redžepagić predstavljajući knjigu priča“Iz dnevnika jedne mlade2-srića je u malim stvarima“. Dodala je kako se u „Mladinim“ pričama prepoznaju sve duvanjske žene, posebice mlade(tek udate žene), a nije zgodno biti mlada u duvanjskom kraju kad stariji: svekar, svekrva, strine, susjede…“pojačano“ prate svaki njezin korak. Ćurićkina mlada se u svemu tomu dobro snalazi, češće pomirljivo nego inatno: ono što joj nije po volji prihvati ili okrene na šalu, humor, nekada ironično, nekada i sarkastično, samo se ne želi svađati.

Različite su životne zgode i nezgode u koje upada mlada, ali se vješto s njima nosi, jer voli ljude koji je okružuju, s ljubavlju im prilazi i pomaže gdje god to treba i može. U rijetkim nesporazumima kada se mlada, učena žena, suoči sa starijima, sa sredinom u kojoj živi, ona odmahne rukom i prošapće za sebe“Briga me!“,  “liporičila” je o knjizi profesorica Redžepagić. (Budući ćemo objaviti skraćeno njezino predstavljanje knjige, za sada je ovo dovljno!)

Profesor Mirko Ćurić, ujedno i recenzent knjige, poznati je hrvatski književnik iz Đakova, s nekoliko objavljenih knjiga prevođenih na pet,šest svjetskih jezika, biranim riječima govorio je o pričama Ivane Ćurić, o specifičnosti jezika, govora u knjigama, o ikavici, koja se u posljednje vrijeme sve više, ali nedovoljno, koristi u knjigama hrvatskih autora.

Govorio je i o problemu iseljavanja, kako iz duvanjskog kraja tako i iz Slavonije gdje živi i radi, a koji je na mladin način ispričan-ispisan i u Ćurićkinim pričama.

„Vrijednost Ćurićkinih knjiga priča je u prvom redu za zajednicu, grad, sredinu u kojoj živi i stvara, ali i mnogo šire, jer su i poruke iz knjige univerzalne, svjetske. Vjerujem da će spisateljica Ćurić imati i dalje podršku ljudi o kojima piše jer su ove priče svjedočanstvo o ljudima, prostoru i vremenu i ne samo duvanjskog kraja. Siguran sam da će Ćurićka iskoristiti svoju darovitost i dalje nastaviti pisati, ovo su samo prvi, vrijedni i najteži koraci u stvaralačkom radu, pa očekujemo nove knjige“, kazao je gospodin Mirko Ćurić i kao malu ekskluzivu rekao kako je Ivana Ćurić dobila i prihvatila poziv pristupiti Društvu hrvatskih književnika Herceg – Bosne, što će se oslužbeniti za koji dan.

Na promociji je i autorica pročitala tri priče, začinjene humorom, prigodne publici u dvorani, što je publika pažljivo slušala, smijala se i autoricu nagradila toplim pljeskom, kao i predstavljače.

Posebnu ljepotu ovoj večeri lijepe riječi dala je Pjevačka skupina „Mlade“ koja je otpjevala nekoliko pjesama duvanjskog bećarca i  mladi tamburaši Tamburaškog sastava Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova izvodeći nekoliko pjesama koje je publika srdačno prihvatila i zajedno s tamburašima pjevala.

Na kraju ove ugodne i korisne duvanjskoj publici darovane večeri, slavljenica Ivana Ćurić je zahvalila svima koji su pomogli da ovu knjigu ugledaju čitatelji i onako usput najavila moguće tiskanje još pet šest rukopisa duvanjskih autorica i autora.

I nije onda čudno da, možda kao rijetko gdje, u Tomislavgradu knjige i njihove promocije imaju tako brojnu publiku, koja je večeras imala prigodu i kupiti knjigu potpisanu od autorice.

www.tomislavnews.com/ Ljuba Đikić