tomislavnews.com

FOTO: U Tomislavgradu predstavljen roman Srećka Marijanovića „Bezimeni“

Sinoć je u Tomislavgradu predstavljen roman člana DHK HB Srećka Marijanovića „Bezimeni“. Roman Bezimeni spada u „ratno pismo“, tj. u književnost s ratnom tematikom.

Dok je još trajao Domovinski rat moglo se (donekle, zbog jakih emocija) i razumjeti (nepotreban) patetičan naboj, no nerazumljivo je da se i danas u određenim književnim krugovima slave uradci koji osim crno-bijeloga pristupa temi i sentimentalna podilaženja publici imaju neveliku ili skoro nikakvu književno-umjetničku vrijednost. Prema riječima predstavljača, prof. Marije Pavković- Baković i prof. Ivana Bakovića, autor romana „Bezimeni“ je izbjegao tu zamku i ovaj se roman ni po čem ne uklapa u prosječnost književnosti ratne tematike.

Izdvajamo neke dijelove njihova izlaganja: „Nije ovo priča o mitskim junacima i velikim djelima, nego o običnim mladićima kojima se umjesto tastature i miša ‘zaplelo među prste sjajno djelo, uglačan i savršen proizvod, vješta inženjera Kalašnjikova’. Nije ovo priča koja napada, brani ili opravdava, nego priča o tom kako zlo zvano rat djeluje na čovjeka koji rat ni želio ni sanjao nije. (…) Depersonalizacijom likova, oduzimajući im identitetsko svojstvo vlastita imena, naznačujući samo u grubim crtama poneki lik, više situacijski nego karakterno, autor je, zapravo, u prvi plan stavio rat kao stanje, tj. rat je ovdje glavni i nosivi lik“, rekao je o romanu „Bezimeni“ prof. Ivan Baković.

„Zreo poetski opus čini se kao prolog romanu koji se može citati iz različitih perspektiva, recimo iz perspektive dramske forme, koja opet pulsira fluidnim poetskim momentom. Promjena settinga, perspektiva pa i samih kadrova u romanu vrlo je podobna potencijalnim dramaturškim intervencijama u tekstu. Cijelom knjigom pršti simbolička potentnost, osobito naglašena u personificiranim motivima rata koji počesto postaju likovima romana. Bezimenost likova iz koje proizlazi obezličenost, iznimno je sugestivna. Ironijski književni postupak ju dodatno usložnjava”, istaknula je prof. Marija Pavković-Baković.

 

Organizator predstavljanja Ogranak je Matice hrvatske Tomislavgrad. Skup je pozdravio predsjednik Ogranka MH Tomislavgrad prof. Mate Kelava: „Ovaj susret, osim kulturnim, smatram i svečanim događajem koji će, nadam se, između stolačkih i tomislavgradskih vlasti potaknuti još bolju suradnju, a između Stočana i Duvnjaka učvrstiti prijateljske odnose jer su nam i te kako potrebni zbog problema koji su nam zajednički. Koristim ovu priliku u ime Matice hrvatske Tomislavgrad javno reći da je došlo vrijeme da Tomislavgrad i Stolac postanu i službeno gradovi prijatelji, jer u oba grada žive braća i neka nas ovakvi događaji, sportski, gospodarski i kulturni još više približe. Pomozimo jedni drugima u očuvanju svoga identiteta okupljajući se oko ovakvih događaja.“

U glazbenom dijelu nastupili su članovi Ansambla MH Tomislavgrad pod vodstvom prof. Karle Radoš, moderatorica predstavljanja bila je Mateja Rožanković-Dilber, a dijelove iz romana čitao je Ivan Lerota, priopćeno je iz DHK HB.

www.tomislavnews.com