TG Vijesti

FOTO: U TOMISLAVGRADU upriličeno predavanje pod nazivom “Podizanje svijesti o Down sindromu i autizmu”

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U ponedjeljak, 28.ožujka, 2022.godine u KIC-u Tomislavgrad stručni djelatnici Centra „Nova nada“ upriličili su predavanje pod nazivom Podizanje svijesti o Down sindromu i autizmu.
Kratko i jezgrovito govorili su o značajkama i specifičnostima Down sindroma i autizma, pristupima u grupnom i individualnom radu, te izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Naglasak izlaganja bio je na jakim stranama osoba uključenih u rad, te korištenju tih jakih strana u svrhu što uspješnijeg učenja novih znanja i vještina.
Strah i predrasude imamo od nepoznatoga. Stoga smo se potrudili razbiti mitove o osobama koje u sebi nose obilježja ovih razvojnih teškoća i stvoriti bližu, osobnu sliku o njima kao bićima sa cijelom paletom raznih osobina, sklonosti i interesa.
Posebno važno bilo nam je istaknuti potrebu ranog prepoznavanja teškoća i odstupanja od tipičnog razvoja na području razvoja govora i drugih psihomotornih vještina budući da je rana intervencija temelj na kojemu počiva perspektiva za što bolji razvoj djeteta.
Istaknuta je uloga zdrave okoline, zdrave obitelji i roditelja kojima u takvim životnim izazovima treba svesrdna podrška i osnaživanje.


Izlaganja na ovaj cijeli spektar tema imali su stručnjaci raznih profila: edukacijski rehabilitatori, logoped, radni terapeut, fizioterapeut te psiholog, svatko sa gledišta svoje struke i područja rada.
Sva predavanja popraćena su video snimkama neposrednog rada s djecom kroz koje su se na konkretnim primjerima vidjeli načini primjene prije spomenutih principa rada. Svi prisutni mogli su nakon završetka programa pogledati, prolistati i poigrati se materijalima koje izrađujemo za rad, te kreativne radove djece.

Drugi dio činila su iskustva roditelja. Bilo je to otvaranje srca onih koje su ih ispod srca nosile i onoga koji je odlučio biti čvrsta stijena svojoj obitelji.
Trebalo je hrabrosti istupiti sa onim najranjivijim dijelom sebe. Ispričati svoju priču i pružiti ju svakom od nas ne znajući što ćemo s njom, razumjeti ili se čuditi, prigrliti ili zaobići.
Nisu svjesni koliko su nadahnuće. Toliko čvrstoće i hrabrosti uz toliku nježnost i ljubav.
Hvala roditeljima i svima koji su bili dio ove priče. Nadamo se da će naša zajednica i kroz ovakve aktivnosti biti što više otvorena podršci osoba s teškoćama.

Djelatnici Centra „Nova nada“

www.tomislavnews.com