TG Kultura/Zabava

FOTO : UPRAVO OBJAVLJENA zavičajna knjiga “Šiškuša- vinička kuharica s dušom”

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas je iz tiska izašla prva vinička, duvanjska, zavičajna kuharica, knjiga Viničanke Ljubice Mihaljević, rođene Šiško, odrasle u duvanjskom selu Vinici.

Zavičajna knjiga Viničanke „Šiškuša – vinička kuharica s dušom“, zanimljiva je kuharica s etnološkim prikazom i viničkim rječnikom s više od 1800 riječi.
Ljubica Mihaljević živjela je u Vinici od rođenja 1960. pa sve do 1973. godine. Dugi niz godina živi i radi u Virovitici kao profesorica kuharstva. Tijekom proteklih 5 godina posvetila je svoje slobodno vrijeme ispisivanju sjećanja na djetinjstvo. Upravo o vremenu odrastanja autorica progovara u svojoj knjizi, atipičnoj kuharici s Tromeđe.

“Sve je započelo profesionalnim sastavljanjem i zapisivanjem viničkih recepata iz moga djetinjstva, izradom te fotografiranjem jela, stoga je svaki recept u knjizi popraćen fotografijom u boji. Kako bih opravdala jednostavnost nekadašnjih viničkih jela , osjetila sam potrebu opisati društvene prilike u kojima sam živjela,  te dodala male priče, zgode iz djetinjstva kao sjećanja koja potkrepljuju napisano”, izjavila je danas autorica knjige za Tomislavnews.com.

Gospođa Mihaljević je na poticaj svoje kćerke Marte  Đapić Mihaljević, magistre kroatistike i informacijskih znanosti i autorice Arhivističkog rječnika sastavila rječnik “šiškinih izraza” s primjerima uporabe u ondašnjem vremenu. Takvih izraza-riječi u knjizi je 1800 s dodanim naglascima, da bi se što vrjednije prenio i sačuvao jezik sela Šiške i okolice od zaborava.

“Ova knjiga je odraz duboke ljubavi i zahvalnosti  mojoj rodnoj Vinici za sva dobra koja sam ponijela sa sobom u šiškinoj torbici uspomena i sjećanja u svoju slavonsku sadašnjost i budućnost.  Vjerujem da će svatko onaj koji ju pročita osjetiti dašak zavičaja i miris nekadašnjih jela viničkog, duvanjskog kraja, koja ja i danas rado spremam”, izjavila je autorica „Šiškuše – viničke kuharica s dušom“, za naš portal, najavljujući predstavljanje knjige  u Podstrani i u Velikoj Vinici.

Izdavač „Šiškuše – viničke kuharica s dušom“ je Ogranak Matice hrvatske u Podstrani,  za izdavača mr.sc. Darijo Radović, urednica i lektorica je Marta Đapić Mihaljević, a pokrovitelji tiskanja su  Matica hrvatska ogranak Podstrana i Zavičajno društvo Zavelim.

copyright@tomislavnews.com

 

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Fotografije  poslala autorica