TG Čestitkevjera

FOTO/VIDEO ČESTITKA : Fra Marko Bagarić iz Bukovice primio je danas, 22. listopada, 2023. u Maroku, sveti red đakonata

Fra Marko Bagarić iz Bukovice, sin pokojnoga Branka Bagarića i Ljubice Bagarić r. Belić, primio je danas, 22. listopada, 2023. u Maroku, sveti red đakonata.

Svetu misu i obred ređenja predvodio je, u 16:00 sati (po lokalnom vremenu), mjesni nadbiskup mons. Emilio Rocha Grande u katedrali Duha Svetoga u Tangeru. Fra Marko je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu i trenutno kao misionar boravi u međunarodnom franjevačkom bratstvu u Tangeru u Maroku. Đakonat je prvi stupanj svetoga reda, a onaj tko ga je primio zapravo pomaže svećeniku i biskupu u njihovim službama. Uloga đakona je da poslužuje oko oltara, svečano naviješta Evanđelje, krsti, vodi obred vjenčanja i sprovoda i dijeli pojedine blagoslove.

Prema vanjskim znacima, đakon se prepoznaje po posebnoj štoli koja stoji dijagonalno i vezuje se na suprotnom boku, po Evanđelistaru, koji prima na ređenju, te po dalmatici, posebnoj liturgijskoj haljini koja rastvorena tvori oblik križa. Za đakona može biti ređen kršteni muškarac dolična života i imati najmanje 23 godine kod prijelaznog stupanj za svećeništvo.

Nazočiti ovom velikom duhovnom događaju, ređenju fra Marka u Maroku, doputovali su iz njegove rodne duvanjske Župe Bukovica njegova obitelj, rodbina i prijatelji.

Fra Marku čestitamo i želimo mu mir i ustrajnost na Božjem putu, čestitamo obitelji Bagarić, rodbini i cijeloj Župi Bukovica!

 

www.tomislavnews.com/Tekst, video i foto: Ekipa Tomislavnews.com u Maroku