tomislavnews.com

FOTO/VIDEO ČESTITKA: U Tomislavgradu održani III. Dani Petra Miloša, prvu nagradu za kratku priču dijele Denis i Anita Peričić iz Varaždina

Večeras (6. rujna, 2024.) je u kino-dvorani KIC, a u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad, upriličena Književna večer posvećena pokojnom duvanjskom književniku i novinaru Petru Milošu, a u okviru III. Dana Petra Miloša.

Već treću godinu, dakle od početka “Dana Petra Miloša”, organizatori raspisuju Natječaj za najbolju priču “Petar Miloš”, a ove godine na natječaj je pristiglo u zadanom roku stotinu i devet priča od isto toliko autora.
Prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika je, nakon čitanja prispjelih radova, u uži izbor uvrstilo deset priča, a večeras su proglašene najbolje priče i njihovi autori:
Prava nagrada dodijeljena je Denisu i Aniti Peričić iz Varaždina za priču “Imagine” druga nagrada pripala je Nadi Galant iz Istre, za priču “Grijač donji”, dok je treća nagrada za priču “Potop Rame i ljubavi” dodijeljena Ankici Šarčević iz Rame. Večeri je od nagrađenih nazočila samo gospođa Šarčević, dok su ostali bili spriječeni doći.
Prvonagrađeni Denis i Anita Peričić obratili su se video vezom okupljenima u kino-dvorani i zahvalili na nagradi!


Nagradu gospođi Šarčević, uz čestitke, uručio je ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ Ante Tadić.

Nagrađenima su, osim priznanja, dodijeljene i novčane nagrade, a nagrađene priče će biti objavljene u Osvitu, časopisu DHK HB za književnost, kulturu i društvene teme.
Voditeljica večer prof. Marija Baković-Pavković kratko se osvrnula na lik i djelo Petra Miloša, poslušajte!


Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, profesor Ivan Baković uručio je zahvalnicu ravnateljici KIC-a Tomislavgrad Danijeli Papić na vrijednoj suorganizaciji “Dana Petra Miloša”.

Ovu lijepu, oblačnu, ali toplu duvanjsku večer, Večer posvećenu Petru Milošu, uljepšali su članovi HKUD “Crvenice” iz Miloševog rodnog sela Crvenice.

Oni su pjesmom i kratkim dramskim uprizorenjem Miloševe priče razveselili i nasmijali publiku u dvorani, koja ih je nagradila toplim pljeskom.
Napomenimo da su “dane Petra Miloša” financijski potpomogli: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ i Općina Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić