TG Vijesti

FOTO/VIDEO: Danas je ispod mitskog Zavelima, u Župi Vinica (Tomislavgrad) upriličen Dan viničkog zajedništva

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas, po vrelom i sparnom vremenu, upriličen je  Dan viničkoj zajedništva u duvanjskoj Župi Vinica gdje se ispred  Spomenika žrtvama ratova s Oltarom života  okupio lijep broj Viničana onih koji žive u Vinici i raseljenih-iseljenih, te  njihovih gostiju.
To je dan kada su zajedno u molitvi svi vjernici  župe Vinice, gdje god živjeli. Naime, već 12 godina u prvu subotu kolovoza župljani Viničke župe upriličuju Dan viničkog zajedništva na kojemu se u zavičaju, u svojoj dragoj Vinici, okupljaju i iseljeni i raseljeni Viničani, ali i njihovi gosti.  Tako je bilo i danas kada su se pred Spomenikom okupili, uz one koji su ostali živjeti u ovoj župi i Viničani pristigli sa svih strane.

Proslavu Dana viničkog zajedništva pokrenuo je bivši župnik don Ilija Drmić, koji je želio barem jednom godišnje okupiti župljane vjernike iz  sela Mijakova Polja, Zaljuti, Rošnjača, Podzavelima, Vinice i Pasiča.

Prije svete mise položili su vijence i upalili svijeće pred spomenikom svim hrvatskim bojovnicima i žrtvama u svim ratovima.

Misno slavlje, uz koncelebraciju četiri svećenika, predvodio je otac Jozo Čirko (dominikanac), koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako je važno njegovati ljubav prema mjesto gdje smo se rodili, kako je zajedništvo ljudi viničkog kraja potrebno njegovati i barem jednom u godini doći u svoju župu, pokloniti se i pomoliti svim hrvatskim viničkim sinovima poginulim u ratu za obranu domovine i svim ratnim žrtvama.

Današnjem Danu zajedništva nazočio je ispred Općine Tomislavgrada predsjednik OV Luka Krstanović.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje, pučko veselje na kojemu se častilo janjetinom, zalivalo vinom i pivom, a orila se i ganga.

www.tomislavnews.com/ lj./Snimio: Ilija Ćalić