TG Vijesti

FOTO/VIDEO: Danas je u Šuici obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova “JNA”!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas (subota, 7. svibnja, 2022.) s početkom u 11,00 sati, kod spomen obilježja u Šuici, na mjestu ( pokraj puta) gdje je prije 31 godinu zaustavljena tenkovske kolone “JNA”, gdje se tada, na inicijativu Šuičana, okupilo mnogo žitelja Šuice, Tomislavgrada, Livna, Kupresa…

Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. godine Šuičani, zajedno sa stanovnicima Tomislavgrada, Livna i Kupresa, Rame, a zatim i iz mnogih mjesta južne Hercegovine, zaustavili tenkovsku kolonu”JNA” , danas su  okupljeni na tom mjestu molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Jedna od rijetkih fotografija  snimljenih  toga dana prije 31 godinu, a bilo ih je mnogo, treba zaviriti u arhive!

Danas su sudionici događaja od prije 31 godinu podsjetili kako je bilo tada stati pred tenkovsku kolonu, prepriječiti joj put kamionima, traktorima, vozilima, a najviše brojnom nazočnošću žitelja Šuice i okolnih mjesta. Pregovaralo se dugo…Rat je već bjesnio u Republici Hrvatskoj, pripadnici “JNA”, potpomognuti srpskim rezervistima napadali su Hrvatsku sa svih strana i bilo je očito da neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.


Zloguka predviđanja su se, nažalost, ostvarila: za manje od godinu dana počele su žestoke borbe na kupreško-tomislavgradskom ratištu i nisu prestajale više od četiri godine.


Osim ljudskih života, branitelja, ali i civila, koji položiše svoje živote za slobodu Domovine, u ratu su stradala i mnoga materijalna dobra. Šuica je selo u duvanjskoj općini koje je najviše stradalo, koje je bilo na udaru neprijateljskog topništva, tisuće granata palo je na Šuicu, na crkvu, školu, stambene objekte.

Danas su se okupljeni sjetili toga i podsjetili sve koji to, na njihovu sreću, nisu upamtili. A podsjetili su i na važnost, veliku ulogu Šuice i Šuičana u obrani Hercegovine i Dalmacije, Hrvatske.


Osim mještana Šuice, Tomislavgrada i susjednih mjesta, ovom obilježavanju su nazočili predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Vojne policije, tenkisti HVO , te  načelnici Tomislavgrada, Kupresa, predsjednik Vlade HBŽ, konzul RH u Livnu i drugi.

www.tomislavnews.com