tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: DANAS je u Župi sv. Franje Asiškog u duvanjskoj Župi Bukovici svečano misno slavlje predvodio fra Andrija Majić

Nakon misa Trodnevnica u čast svetom Franji Asiškom u Župi Bukovica, kojoj je sveti Franjo zaštitnik, danas, na svetkovinu svetog Franje, služeno je svečano misno slavlje, a crkva je, po tradiciji, bila puna vjernika.

U nedjelju, 1. listopada, svečano je započela Trodnevnica na čast sv. Franje utemeljitelja Franjevačkog reda, te naslova župne crkve i zaštitnika župe u Bukovici. Ovaj dan bio je i Dan molitve za sve postradale u ratovima i poraćima, kao i za žrtve totalitarnih režima iz župe. Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Stojić, voditelj Postupka za proglašenje mučeništva 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U ponedjeljak drugoga dana Trodnevnice nakon sv. mise upriličeno euharistijsko klanjanje, a treću večer bilo je posebno svečano, naime, slavio se Obred preminuća sv. oca Franje. U Obredu je sudjelovala i Frama, a na kraju je župnik moćima sv. Franje blagoslovio nazočne vjernike. Sve tri večeri liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor.


Sinoć, na Uočnicu nakon mise upriličen je Obred preminuća sv. našeg oca Franje (ili Transitus).
Misna slavlja je svojim pjevanjem uveličao Župni pjevački zbor i čitanja framaša.

Danas na svetkovinu svetog Frane, zapovijedana je svetkovina prvog stupnja za Bukovičku župu. Svečanu pučku sv. misu, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je fra Andrija Majić član samostanske zajednice na Humcu, župni vikar na Humcu i komesar, odnosno povjerenik HFP za Svetu zemlju.

U nadahnutoj propovijedi fra Andrija je govorio o isposničkom životu svetoga Franje, o njegovoj poniznosti, njegovoj ljubavi prema siromašnima, prema prirodi i životinjama, pozivajući vjernike neka im sveti Franjo bude uzor u svakodnevnom životu.

Župnik Bukovičke župe, fra Stipe Marković, zahvalio je predvoditelju današnjeg misnog slavlja fra Andriji, te braći svećenicima na koncelebraciji, vjernicima na nazočnosti misama trodnevnicama  i današnjem misnom slavlju, a Župnom zboru, pod ravnanjem Pere Tokića na lijepom pjevanju.

www.tomislavnews.com