HrvatskaTG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: Danas (subota) je otvorena Izložba u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu: Didi s Kamešnice – Pokladni običaji podkamešničkih sela

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas (subota, 11. veljače, 2023.) u Franjevačkom muzeju fra Joze Križića u Tomislavgradu otvorena je Izložba “Didi s Kamešnice – Pokladni običaji podkamešničkih sela”.

Prije otvaranja Izložbe vesela i šarena družina “Didi s Kamešnice” u živopisnim nošnjama, po hladnom prijepodnevnom vremenu, prošetali su ulicama Tomislavgrada, na radost znatiželjnih pogleda publike.

Radi se o izložbi koja prikazuje pokladne običaje potkamešničkog dijela Cetinske krajine, koji su zaštićena nematerijalna baština Republike Hrvatske.
Poklade – karneval, krnjeval, maškare, mačkare, fašnik, meso¬pust, običaji su koji u duvanjskom kraju pomalo, ali sigurno izumiru. Imaju korijen u obrednim pohodima u formi svojevrsnoga narodnog kazališta u kojem glavni glumci, maskirani ophodnici, obilaze sela. Obilježava ih pretjerana bučnost, neumjerenost u jelu i piću te izvrgavanje ruglu svih oblika društvene zbiljnosti.

Poklade – karneval, krnjeval, maškare, mačkare, fašnik, meso¬ pust, običaji su koji u duvanjskom kraju pomalo, ali sigurno izumiru. Imaju korijen u obrednim pohodima u formi svojevrsnoga narodnog kazališta u kojem glavni glumci, maskirani ophodnici, obilaze sela. Obilježava ih pretjerana bučnost, neumjerenost u jelu i piću te izvrgavanje ruglu svih oblika društvene zbiljnosti., piše u najavi izložbe.

www.tomislavnews.com/Foto i video: www.tomislavnews.com