tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: Duvanjski speleolog Miro Šumanović spasio psa Gregu iz Samograda!

copyright@tomislavnews.com

Jučer je Tomislav Zvonar s Kola-Tomislavgrad krenuo u šetnju sa psom po Grabovičkoj planini, po Grabovici. Kada su prolazili pored poznate pećine/spilje Samograd pas se poskliznuo na kamen i upao u Samograd.Sreća u nesreći je kako je psa- ženku Gregu  na tri metra dubine zaustavilo granje i raslinje u spilji, inače bi upala u 60 metara duboku spilju na toj strani…

Vlasnik psa je nazvao prijatelja, poznatog duvanjskog speleologa Miru Šumanovića koji je odmah došao do Samograda, u speleološkoj opremi spustio se užetom i izvadio Gregu, na radost vlasnika i okupljenih koji su promatrali spašavanje psa-ženke Grege iz Samograda, piše nam  čitatelj Nezir Ramić koji je s rođakom Amelom šetao po Grabovici, oko Samograda.

Vlasnik Tomislav se obradovao Gregi i  zahvalio prijatelju Miri Šumanoviću.

************************************************************************************

Za one koji ne znaju: Grabovička planina nalazi se između Buškog jezera i Duvanjskog polja, te naselja Grabovice i Brišnika. Zajedno s planinom Midenom, obrubljuje Duvanjsko polje s jugozapada. To je ustvari krška ravnica s izbočenom antiklinalom na južnom dijelu, koji je planina Midena. Ukupna površina joj je 45,7 km2. Najviši vrh je Križevac (1066 m). U potpunosti je građena od krednih vapnenaca, pa je unutar dinarskog krša poznata bogatstvu krških reljefnih oblika, posebice po špiljama i po velikoj gustoći urušnih dolina, koje su nepravilno raštrkane po visoravni. Ogromne urušne doline lokalno su poznate kao samogradi (Stepišnik i dr., 2018.). Neki od ovih krških oblika su: Golubinka, Grabovička pećina, Samograd, Surdup, Čulića pećina…(dinarskogorje.com)

www.tomislavnews.com/Foto i video:  Amel Ramić