TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVA IZ TOMISLAVGRADA: Žetva na plantaži lavande “Ljekarne Đivić” u Tomislavgradu, vlasnik odgovorio na sva pitanja koja smo htjeli postaviti!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Ovih dana nazočili smo, vjerojatno, najromantičnijoj, čarobnoj slici na njivama iznad grada-Tomislavgrada: u predvečerje, vrelo i sparno, brojna obitelj Stipe Đivića, vlasnika “Ljekarne Đivić” žela je na polju, na plantaži lavandu, more lavande. Iako neupućenima može izgledati kao prozor iz bajke stvarnost je to današnja u Tomislavgradu. Očaravajući miris lavande širio se uokolo, ptičice veselo cvrkutale, a po vrelom danu Đivići su “ubirali ljetinu”.

Dok nam je pogled svako malo bježao na plantažu, na idiličnu ljubičasto-modru sliku, razgovaramo s farmaceutom Stipom Đivićem, želeći od njega čuti sve o plantaži lavande, od sjetve, cvjetanja, žetve, do prerade. A kad gospodin Đivić počne pričati o lavandi, šteta ga je prekidati pitanjima, pa pročitajte, doznajte što je rekao o svojoj plantaži lavande u Tomislavgradu ( da, skoro u samom gradu!)



“Plantaža naše lavande nastala je prije više od deset godina. Ljubav prema ljekovitom bilju i eteričnim uljima, kao i želja da prostor oko kuće uredimo što ljepše je presudila da se odlučimo za lavandu .
Ova vrsta lavande se zove Lavandula officinalis (prava lavanda, ljekovita lavanda).
Cijela plantaža je nastala od desetak biljaka koje smo reznicama razmnožavali u dvije tisuće sadnica i posadili na 3000m2.


Žetvu radimo s malim strojem a destiliramo u aparatu za destilaciju s vodenom parom. Ova vrsta lavande ima malu količinu eteričnog ulja ( 300kg cvijeta daje oko 3l ulja) koje je jako ljekovito kao i hidrolat koji se dobije destilacijom.
Nakon destilacije naš farmaceut specijalist za oblikovanje, Danijela, kreira proizvode od ovih sirovina.
Najvažniji proizvod je lavandino eterično ulje koje se upotrebljava kod opekotina više od 100 godina. Kada se kemičar Rene Maurice Gettefosse ( 1881-1950) u laboratoriju pri ispitivanju eteričnog ulja opekao i imajući pri ruci ulje lavande koje je stavio na opekotinu koja se brzo sanirala, lavanda je postala neizostavan lijek u kućnoj ljekarni.
Prije nekoliko godina smo poslali uzorke ulja na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu, i rezultati su pokazali visoko kvalitetno ulje.
Hidrolat kao proizvod se pokazao efikasan kod zaštite od ujeda komaraca i drugih insekta.
Također pomaže i protiv blagih opekotina od sunca i iritacija izazvanih uredima insekata. Pomaže za relaksaciju i bolji san, kao i čaj od lavande.
Hidrolat kao blagi proizvod je pogodan za upotrebu kod djece i trudnica.
Ime lavande dolazi od latinskog glagola lavare što znači prati. Naši proizvodi za pranje i njegu sadržeći miris lavande i efikasnost njenog djelovanja zaslužuju pažnju.
Tu spadaju: losion za tijelo, gel za tuširanje je, sol za tuširanje, kreme na bazi lavande i drugi proizvodi.
Lavanda se uzgaja na propusnim tlima, i ne podnosi teška tla.
Nadmorska visina Tomislavgrada je idealna za uzgoj ove biljke i najviše sličnosti ima sa prostorom Provanse gdje se lavanda uzgaja ( iznad 700m. n.v.).
Iznad lavande na istoj parceli uzgajamo i druge ljekovite biljke kao što su: kadulja, smilje, menta, pelin, perunika, pukovica, sapunika i mažuran. To sve sadimo na malim parcelama i pokušavamo dobiti najbolja eterična ulja. Ovakve aktivnosti su kod nas moguće samo kao rekreacijske i hobi djelatnosti”, odgovorio je gospodin Stipe Đivić na sva naša pitanja koja smo mu željeli postaviti.


Na kraju smo Đivićima zahvalili na ovoj prekrasnoj večeri u kojoj smo oči napojili ljepotom, a dušu milinom i poželjeli im uspjeh u daljnjem radu i s lavandom, preradom, destilacijom, ali i uzgoju mnogih vrsta ljekovitog bila, te i u svemu drugome što rade i obogaćuju rodni kraj-zavičaj!

www.tomislavnews.com/Lj.