obljetnice

FOTO/VIDEO: Na dostojanstven način danas obilježena 33. obljetnica zaustavljanja tenkova “JNA” u Šujici

Danas,  11.svibnja, 2024. godine, obilježena je na dostojanstven način 33. obljetnica zaustavljanja tenkova godine u Šujici.
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Moderator programa bio je kao i prošlih godina Krešimir Marković koji je pozdravio sve prisutne ispred Organizacijskog odbora za izgradnju spomen obilježja. Nazočnima na obilježavanju su se kratko obratili: gospodin Ante Barišić, sudionik događanja 91. godine, Mijo Tokić prvi demokratski izabrani načelnik Općine Tomislavgrad te izaslanica gosp. Gordana Grlića Radmana , prof.dr.sc.Vanda Babić Galić.

Zatim su položeni vijenci i upaljene svijeće, a prigodnu molitvu je izrekao  šuički župnik fra  Anthony.
Uz predstavnike braniteljskih udruga, načelnike općina Tomislavgrad i Kupres, konzula RH u Livnu bili su prisutni i brojni drugi dužnosnici i mještani.
U glazbenom djelu svoj obol dali su Klapa Sv. Jeronim i Duvanjski gangaši.
Svetu misu u Šuičkoj župnoj crkvi predvodio je fra Gabrijel Mioč, uz koncelebraciju fra Tonija i fra  Ćire Lovrića.
Poslije mise svi prisutni pozvani su na prigodno druženje na Dila, gdje je upriličen domjenak.
Hvala organizatorima, hvala gostima, medijima i nadamo se kako će do 34. obljetnice biti izgrađeno spomen-obilježje i spremno za svečano otvarane.

PODSJEĆAMO:

Zaustavljanje tenkova JNA u Šuici
Mještani Šuice i okolnih mjesta odlučili su pod svaku cijenu izbjeći uništenje svoje Šuice.Organizirano su odlučili stati ispred tenkova i spriječiti njihov dolazak do samog mjesta.U vihoru ratnih stradanja gradova i sela diljem Hrvatske,godinama ta epizoda možda nije toliko istaknuta,međutim,kako vrijeme prolazi,tako sve više uviđamo značaj tog događaja.
Krenuli su bezbožnici naoružani najmoćnijom vojnom tehnikom protiv Boga i čovjeka, prema Šuici, Hercegovini i Dalmaciji ali nisu znali da je u neposrednoj blizini Stridon/Stražnj ,mjesto gdje je rođen Sveti Jeronim,tu stoluje i Sveti Ante zaštitnik Šuičana, Šuice i Šuičke kotline.
Šuičani znaju tko su njihovi generali koji su ih pozvali da sa krunicama iziđu ispred tenkova.
Danas možemo reći bila je to jedna od prekretnica u Domovinskom ratu koja je pokazala put hrvatskom narodu da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.
Vječno hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli povoljnom raspletu potencijalno tragične situacije.
Prof.Mladen Pokrajčić
Tekst i Foto: Šujica-Šuica gdje možete vidjeti više videa i fotografija!
www.tomislavnews.com