tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: Na ovoj buri duvanjskoj najbolje je prozračiti rute, k’o nove, iz stare kuće!

Ne znam ima li tko u duvanjskom kraju tko ne zna što su tkane rute i šarenice, a ako ima netko od mlađih da ne zna, neka upita starije…!Neka upita za detalje, a mi ukratko : tkane rute su svojevrsne prostirke ( kao danas tepisi) koje su se tkale na tkalačkom stanu, osnova je bila debeli čvrsti konac, a potka duge trake od starih tekstilnih haljina,  majica, ručnika, plahta…koje bi se brdom za tkanje zbijale na osnovu, na konac. Možda smo zamijenili osnovu i potku, ali to je to.

Šarenice su, također, tkane prostirke, koje su zbog svog šarenila, lijepog izgleda nekada prikrivali i zidovi u sobama. Šarenice nisu tane od starih krpa nego od pređe, vunene, koja se bojila i slaganje boja pređe (vunenog konca) bilo je umijeće tkalja, a duvanjskom kraju takvih nije dostajalo. Obično su tkani crveni i plavi kvadratići, pa prstrikani nekom drugom bojom. Ili cijelom širinom jedna boja

Negdje se rute i šarenice zovu i ponjavama, ali u duvanjskom kraju ponjave su nešto drugo.

Ovo nam je palo na pamet jer smo vidjeli da je prof. Dalać iz Eminova Sela zračio staru kuću i prostirke iz nje, rute, koje se najbolje prozrače  kad jesenska bura duvanjska njima mlatara!

VIDEO!

https://www.facebook.com/ivan.delac.50/videos/pcb.4737999396270917/4737980046272852/?type=3&theater 

A šarenice i rute bile su obvezni dio curske komare, dakle curskog ruha koje je mladenka donosila, dovozila u novu kuću, u kuću gdje se udaje. Pričalo se danima koliko je metara rute i šarenice mladenka u ruhu dotjerala, pa vjerujemo kako su i evo rute što se zrače na balkonu Delaćeve stare kuće iz curskog ruha.

Naravno, nekadašnjeg, jer su se i rute i šarenice davno “pobacile” zamijenili ih tepisi, staze, etisoni, tepisoni…sve ima svoj rok trajanja i vrijeme sjećanja!

www.tomislavnews.com/Snimio: Ivan Delać