tomislavnews.com

FOTO/VIDEO: Sinoć u hladnom, a dragom Kupresu topla i lijepa Večer poezije u Hrvatskom domu

U organizaciji Hrvatskog doma Kupres,  sinoć (21. ožujka, 2023.) je, a uz Svjetski dan poezije i prvi dan proljeća,  upriličena je Večer poezije na kojoj su nastupili pjesnici iz Kupresa i susjedstva:

Ivana Barišić, Ante Brajko, Ljuba Đikić, Ružica Hrnjkaš Živković, Marijan Rebrina, Otodije Šimić, a večer su uljepšale i kupreške “Ivančice”.

 

Prohladna je bila večer u Kupresu, ništa neobično jer je ispred Hrvatskog doma bilo još podosta snijega, ali su se zato ljubazne domaćice Marina Lozančić, ravnateljica Hrvatskog doma, Ljerka Maleš knjižničarka i voditeljica profesorica Mira Jonjić , potrudile gostima učiniti toplo ozračje, toplu večer poezije, baš primjerenu stihovima koji su probudili i nostalgiju, oživjeli tužna ratna sjećanja, kakva će još dugo Kupreška visoravan buditi i biti inspiracija pjesnicima,  posebice u nadolazećem mjesecu, u travnju. Čuli su se i ljubavni stihovi primjereni proljeću, domoljubni i stihovi obojeni dubokim vjerskim osjećanjima, ali i protkani kritikom aktualnih zbivanja.

Ne brojna publika, ali baš onoliko kolika je primjereno proljetnim stihovima, toplim i dugim pljeskom nagradila je stihove pjesnikinja i pjesnika, a bilo je očito kako su željnih ovakvih susreta, a, vjerujemo i nadamo se da je  ovo  tek jedan od mnogih kulturnih događanja u Kupresu, događanja kakvih treba Kupres, i kakvih, po svemu zaslužuje.

Na Večeri poezije darovane su knjižnici knjige  duvanjske književnice Ive Bagarić, pjesnika Ante Brajke Anteka i pjesnikinje Ljube Đikić, na čemu je srdačno zahvalila voditeljica knjižnice Ljerka Maleš.

Članice ŽVS “Ivančice” uistinu su uljepšale ovu večer i ovo je sigurno postala skupina prepoznatljiva za Kupres i nešto jako dobro što postoji u Kupresu i što treba podržati na svim razinama.

Nakon završetka večeri “Ivančice” su otpjevale još nekoliko pjesama, a pridružio im se i prvi glas Šuice, pjesnik i ratnik Ante Brajko Antek.

www.tomislavnews.com/Foto i video: Kupreške i Lj. Maleš.