TG Zanimljivostivjera

FOTO/VIDEO: Služena Sveta misa u Zaljuti, u duvanjskoj Župi Vinica

Danas je u zaseoku Đikići, u Zaljuti, služena sveta misa ispred križa na brdu iznad Đikića, kojeg je zavjetno, zajedno s oltarom i prigodnim odmorištem, dao sagraditi pokojni Tomislav Đikić prije 20 godina.

Tomislav je bio strastveni lovac i zaljubljenik u svoj rodni zavičaj u koji je redovito zavraćao. Za vrijeme lova, iznenada je na toj lokaciji izgubio vid, a liječnici mu nisu davali šansu da ponovno progleda. Tomislav se zavjetovao svetom Anti i na toj lokaciji napravio veliki zavjetni križ s oltarom. Nakon godinu dana, njegovo zavjetovanje bilo je uslišeno, i vid mu se iznenada povratio.

Od tada se svake godine uoči svetog Ivana na ovom mjestu služi sveta misa na kojoj se okuplja Tomislavova obitelj koja živi u Kaštelima, te se taj dan okupljaju i Đikići razasuti diljem svijeta. Tako se i ove godine okupilo tridesetak Đikića, koji posljednjih godina sve češće dolaze u svoj zavičaj i obnavljaju stare kuće.
Misno slavlje služio je i propovijedao don Jakov Renić, vinički župnik.

Nakon mise, druženje okupljenih nastavilo se uz roštilj i piće. Stariji Đikići pjevanjem gange evocirali su uspomene na život koji je prije sedamdesetak godina bujao u ovome raseljenom kraju. Ovaj susret bio je prilika za obnovu starih veza i stvaranje novih uspomena, održavajući živim duh zajedništva i ljubavi prema rodnom kraju.


www.tomislavnews.com/Zavičajno društvo Zavelim