TG Vijesti

FOTO/VIDEO: SLUŽENA sveta misa za sve poginule na Vranu i Čvrsnici

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas (nedjelja, 25.8.2019. ) u 15 sati na Kedžari je služena sveta misa za sve poginule na Vranu i Čvrsnici, a posebice za one koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, što je mnogima bio jedini način prehraniti obitelj u vremenima neimaštine i gladi.

Sveta misa na Kedžari za poginule već je postala tradicionalna, a sluđi se zadnje nedjelje u listopadu, danas se služila devetu godinu zaredom.

Unatoč tmurnim oblacima nad Blidinjem, Vranom i Čvrsnicom, kiši, sivljovini  i grmljavini kod Divinog groba u groblju na Kedžari okupili su se brojni vjernici iz duvanjskog  kraja, Rame, Posušja, Širokog…

Misno slavlje predvodio je svećenik iz Doljana koji je istaknuo kako se najčešće spominje majka i najčešće i kad smo sretni i nesretni, kad nam je teško zovemo : “Majko moja!”, a zaboravljamo kako je ćaća negdje daleko na putu, možda  i na opasnome s kojega se neće vratiti kao što se nisu svojim obiteljima vratili mnogi koji su poginuli na ovim planinama, samo prehranjujući svoju obitelj. Otac je najčešće bio, pa i sada je stup obitelji, onaj koji  skrbi  i za ženu i djecu, istaknuto je u današnjoj propovijedi.

Nakon misnog slavlja bilo je pučko veselje kada se čula ganga, a mi smo snimili gangaše iz Širokog Brijega.

Nažalost kiša i grmljavina brzo je rastjerala vjernike, ali je vrijedilo doći pomoliti se za duše stradalih na Vranu i Čvrsnici, ali i osjetiti ljepotu Blidinja i dragih planina.

VI

VIDEO : ŠIROKOBRIJEŠKA GANGA

www.tomislavnews.com/ Snimio: Ivan Delać